Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Některým střední školám na jihu Čech vadí možná absence maturity

Ředitelé některých středních škol nevidí jako šťastné řešení nahradit maturitní zkoušky průměrnými známkami z posledních tří pololetí. Tuto variantu navrhuje ministr školství Robert Plaga (ANO) ve chvíli, že by přerušená výuka škol kvůli nákaze koronavirem nezačala do 1. června.

„Osobně bych preferoval, aby se maturitní zkouška uskutečnila, pokud to jen trochu bude možné, v každém případě. V nejzazším termínu například v září. Kromě toho může nastat situace, v níž žák daný předmět již ve čtvrtém ročníku nemá, a přesto z něj maturuje," uvedl ředitel českobudějovického gymnázia Česká Antonín Sekyrka.

Známky na vysvědčení podle něj mohou být navíc zkreslené. Například se na nich negativně může projevit absence kvůli dlouhodobým zdravotním problémům. „Maturitní zkouška je zkouškou samostatnou, při níž se nepřihlíží k předchozí klasifikaci let minulých, naopak se hodnotí konkrétní výkon žáka v této zkoušce," řekl.

Podobné rozpaky má z případného řešení i ředitel táborského gymnázia Pierra de Coubertina Petr Nývlt. Své připomínky dokonce zaslal v dopise ministru školství. „Jak udělám známku na vysvědčení z předmětů, které žák nestudoval, ale maturuje z nich, případně je nestudoval v posledních dvou ročnících, ale například v prvním a druhém ročníku?" uvedl Nývlt.

Ředitel písecké lesnické školy Michal Grus chápe nahrazení maturitní zkoušky známkami z vysvědčení jako snahu o to, aby byl přes léto prostor pro přípravu na nový školní rok. „Osobně z této varianty ale nejsem nijak nadšený a sám bych pro ni nehlasoval," řekl.

Ředitelka táborské zemědělské školy Blažena Hořejší uvedla, že nevýhodou by to mohlo být pro žáky, kteří během studia neměli dobré známky a chtěli se zaměřit až na maturitu. Ale případnou náhradu v podobě průměrných známek považuje za celkem rozumnou alternativu. „Vždyť maturita by neměla být jen momentální zkouška, ale měla by být i odrazem celého studia žáka, jeho přemýšlení o problému, aplikace poznatků, umění vyhledávání informací a jejich posouzení a tak dále," uvedla.

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, střední školy, maturity, Jihočeský kraj, maturita, Česko, Robert Plaga, ANO 2011, vysvědčení, střední škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Stindl

Pan ministr zapomněl, že některé předměty studenti nemají 3 pololetí a navíc ještě ani nemají uzavřené poslední pololetí, takže maturitu budou mít i ti studenti s N , kteří školu bojkotovali ? Lepší řešení by bylo posunout termíny na září všem.

Čtvrtek, 26. března 2020, 08:52Odpovědět

Některým střední školám na jihu Čech vadí možná absence maturity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.