Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Aktivní parta rodičů z Českých Budějovic se dočkala vysněné školy. Díky jejich iniciativě bude v září ve městě otevřena ScioŠkola

PR článek

Připravit děti na svět, ve kterém bude třeba se učit celý život. Taková je hlavní snaha ScioŠkol, které se postupně otevírají po České republice. Od září letošního roku bude jedna taková fungovat i v Českých Budějovicích na adrese Kněžskodvorská 33/A, a to především díky snaze rodičů, kteří o její otevření intenzivně usilovali. Zájemci nyní mají nejvyšší čas své děti přihlásit – závaznou přihlášku je třeba doručit nejpozději do 15. dubna.

Jednou z hlavních iniciátorek je Kateřina Puškáčová, která hledala pro svou dceru vzdělávací instituci, v níž by mohla svobodně projevit svůj názor, zapojovat se do jejího chodu a rozvíjet svůj talent i své zájmy. Společnost Scio oslovila s prosbou o založení školy v Českých Budějovicích v roce 2017. Dočkala se odpovědi, že pokud se najde dostatek rodičů, kteří by o otevření měli zájem, bude o této možnosti Scio uvažovat. „Chtěli jsme školu, jakou naše děti potřebují, protože klasická výuka na státních školách jim ani nám nevyhovuje. Během tří let jsem proto dala dohromady skupinu několika desítek rodičů, kteří jsou podobně naladění jako já. A když bylo později potřeba, pomáhali jsme společně hledat místo, kde by mohla ScioŠkola fungovat,“ popisuje rodičovské zapojení Kateřina Puškáčová.

Jak vidno, s pevným odhodláním se dá docílit ledasčeho, a tak je dnes ScioŠkola v Českých Budějovicích realitou. Jedná se o již dvanáctou ScioŠkolu (další najdete například v Praze, Brně, Olomouci či Jihlavě) a dá se předpokládat, že zdaleka ne poslední.

ScioŠkoly jsou skutečnou alternativou, jsou novátorské, kráčí vlastní cestou, přičemž se snaží reflektovat i názory rodičů. Děti vedou k samostatnosti, rozvíjí v nich schopnost kritického uvažování a podporují kooperaci. Místo známek dostávají žáci slovní hodnocení, místo učitelů mají průvodce. Sami si do značné míry rozhodují o tom, co a jak se budou učit a mohou také spolurozhodovat o tom, jaká pravidla se budou ve škole dodržovat. Velké množství času tráví společně, napříč všemi ročníky, a učí se tak i od sebe navzájem.

Zakladatel ScioŠkol Ondřej Šteffl říká, že se svým způsobem staví na zelené louce. „Zdá se těžší zapomenout na to, co máme všichni v hlavě. Školu máme zažitou po všech stránkách, víme, jak to chodí, že je svět rozdělen do předmětů, třídy jsou po 30 dětech, přijde učitel, má vymezený předmět, 45 minut, děti sedí v lavici, poslouchají, co učitel říká, on je pak vyzkouší, děti dostanou na vysvědčení známky a tak dále. Toho všeho se zbavit je nesnadné,“ popisoval Ondřej Šteffl na semináři, jehož kompletní záznam si můžete pustit níže. Právě v tomto videu byste měli nalézt snad všechny odpovědi na vaše otázky.

Inovativní soukromá škola má oba stupně, přičemž v prvním roce jsou přijímáni žáci do 1. až 6. tříd. Hlásit se tedy mohou i starší děti. „Přechod znamená jenom to, že dítě začne chodit od 1. září do jiné školy. Všechny papíry vyřídíme za rodiče,“ dodává Ondřej Šteffl.

Do jedné třídy prvního ročníku bude přijato 16 dětí, v případě velkého zájmu budou otevřeny třídy dvě.  Bude-li zájemců o vzdělávání v 1. třídě více, než je otevíraných míst, rozhodne mezi uchazeči los.

Veškeré informace k zápisu do první třídy naleznete ZDE. Na stránce se nachází i formulář pro případ přestupu do vyššího ročníku a také představení vedení školy. ScioŠkoly mají také své webové stránky a facebookovou skupinu.

Na závěr dodejme, že i ScioŠkoly jsou nyní samozřejmě v souladu s mimořádnými opatřeními MZ ČR uzavřené, což znamená, že se žáci učí z domovů. Není to však pro ně nic těžkého, protože jsou ze školy zvyklí se učit samostatně a s minimálním dohledem pedagoga. On-line formou se konají individuální rozhovory, skupinové práce s využitím on-line nástrojů (zejména videokonference) a sdílených dokumentů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bára Cadriková

Štítky škola, vzdělání, ScioŠkola, České Budějovice, Česko, Ondřej Šteffl, www.scio.cz, s.r.o., Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivní parta rodičů z Českých Budějovic se dočkala vysněné školy. Díky jejich iniciativě bude v září ve městě otevřena ScioŠkola  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.