Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

OA, SOŠ a SOU v Třeboni: Chcete se stát sklářem? Nebo třeba opravářem zemědělských strojů? Přijďte se k nám podívat

PR článek

Práce se sklem, navrhování oděvů, ošetřovatelství… Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Třeboň se může pochlubit skutečně pestrou nabídkou oborů. O jaké je největší zájem? A jaké jsou z hlediska jižních Čech jedinečné? O škole jsme si povídali s jejím ředitelem Petrem Káninským.

Už na čtvrtek 8. října máte naplánovaný první Den otevřených dveří. Není to příliš brzy?
Celkem pořádáme čtyři Dny otevřených dveří, přičemž první se koná v rámci tradiční Burzy škol v Třeboni. Zveme zájemce o studium, rodiče i širokou veřejnost. Kohokoliv, kdo by se k nám chtěl podívat. Návštěvníkům ukážeme pracoviště, dílenské provozy, techniku… Kdo bude chtít, bude si u nás moct například něco vysoustružit nebo si vyzkoušet broušení skla. Provádět po škole budou žáci i kantoři. Další Dny otevřených dveří se uskuteční v listopadu, prosinci a lednu. Bližší informace naleznete na našich stránkách.

Zmínil jste broušení skla, což je téma, u kterého bych se rád na chvíli zastavil. Je zájem o vaše sklářské obory?
Ze začátku to bylo obtížné, ale poslední dobou se to zlepšilo. Práce se sklem je perspektivní obor, protože skláři na pracovním trhu chybí. Sklárny nemají moc možností, kam sáhnout. Proto by absolventi neměli mít problém najít práci, někteří se dokonce domluví už během studií. Jen je třeba počítat s tím, že se holt za prací musí jezdit dál. Každopádně i tady na jihu jsou rodinné sklárny, které mě oslovily kvůli absolventům. Mají o ně zájem. Konkrétně máme v nabídce učební obor Sklář – výrobce a zušlechťovatel skla a maturitní obor Výtvarné zpracování skla.

Není to z vaše pohledu ohrožené řemeslo?
Je… České sklo je velká tradice, myslím, že by měl stát podpořit nejen firmy, ale i školy, které tyto obory nabízí. Jen pro zajímavost – měli jsme tu studentku až z Ostravy, která si nás cíleně vybrala kvůli práci se sklem.

Jaké další obory nabízíte?
Zmíním Modelářství návrhářství oděvů, kdy si studenti vytváří vlastní návrh, který poté realizují. Je to obor spíše pro dívky, ale máme na něm i chlapce. Klademe tady důraz na výuku výtvarných předmětů, především výtvarné přípravy, figurálního kreslení, navrhování oděvů, písma. Jedná se o velmi kreativní obor.

A o jaký obor je největší zájem?
O Opraváře zemědělských strojů, protože absolventi mají široké uplatnění na trhu práce. Bezplatně získávají řidičský průkaz skupiny B, C a T, svářečský průkaz (elektrický oblouk a plamen), mohou si udělat kurzy na motorovou pilu, kombajn, křovinořez… Také zmíním profesní průkaz, bez kterého nesmí sednout do nákladního automobilu. O Opraváře zemědělských strojů je skutečně velmi slušný zájem, větší než o Mechanika opraváře motorových vozidel.

Což mě překvapuje…
Automechaniků nabíráme kolem 20, zatímco opravářů máme letos 33 a vloni jsme jich měli dokonce 42. Automechanici chtějí častěji do větších měst, třeba do Českých Budějovic, byť se nám pak někteří vracejí…

Co Obchodní akademie?
U ní je trend stále stejný. Zájem není nijak enormní, nabíráme zhruba půl třídy… Na houpačce je naproti tomu Cestovní ruch, kdy máme jeden rok plnou třídu a další výrazně méně. Pořád se ale pohybujeme ve slušném rozmezí.

Spolupracujete s firmami v regionu?
Spolupracujeme především na praxích. Například žáci oboru Ošetřovatel dochází do domovu pro seniory nebo později pak do Nemocnice Jindřichův Hradec.

Je u vás možný mezioborový přestup?
To je běžná záležitost. Pokud chce například žák Obchodní akademie přejít na skláře, není to problém. Kolikrát i rodičům žáků maturitních oborů sami navrhneme přestup na učební obor, když vidíme, že nejsou studijní typ. Ostatně maturitu si pak mohou dodělat formou nástavby.

Kde máte domov mládeže?
Máme dva – jeden přímo na zámku a druhý v Táboritské ulici přímo u školy. Celkem máme 158 lůžek.

V roce 2017 jste se zúčastnil s jihočeskou delegací návštěvy Číny…
Ano, bylo to úspěšné, protože jsem tehdy navázal spolupráci s tamní školou, která dělá křišťál. Díky tomu zažili naši studenti měsíční stáž v Číně! My jsme je pak měli naopak hostit u nás, ale pořád se to odsouvalo, až přišel koronavirus a všechno bylo jinak.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky střední škola, Třeboň, vzdělání, řemeslo, sklo, zemědělský stroj, obchodní akademie, Jihočeský kraj, Čína, Nemocnice Jindřichův Hradec, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OA, SOŠ a SOU v Třeboni: Chcete se stát sklářem? Nebo třeba opravářem zemědělských strojů? Přijďte se k nám podívat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.