Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Senioři vyzvali vrstevníky, aby bonus k penzi poslali na vzdělání

Iniciativa seniorů s názvem "5000 pro budoucnost" vyzvala své vrstevníky, aby darovali pětitisícový příspěvek k důchodu na vzdělávání a pomoc dětem, pokud ho sami nepotřebují a obejdou se bez něj. Podle zakladatelů iniciativy bonus penzistům a penzistkám dlouhodobě nepomůže, je nesystémový a má dopad na státní rozpočet. Svou výzvu se seznamem organizací, které se věnují vzdělávání dětí či podpoře demokracie, zveřejnili na internetu.

Za iniciativou stojí dva důchodci - sociolog Ivan Gabal a zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl. K jejich prohlášení se zatím připojilo několik vědců, učitelů, podnikatelů, vysokoškolských profesorů či lékařů v důchodovém věku. Výzvu je možné podepsat na internetu.

"Jsme sice staří, ale ne hloupí. Pokud nám vláda posílá peníze, které pak budou chybět jinde, můžeme jí na oplátku alespoň dát zdarma lekci ze správného hospodaření tím, že pošleme peníze tam, kde jsou potřeba," uvedl Šteffl. Iniciativa zmiňuje organizace jako Dobrý anděl na podporu dětí s vážnou nemocí, Dejme šanci dětem pro děti z dětských domovů, Asociaci neformálního vzdělávání, společnost EDUin či Otevřenou společnost.

Marketing nebo pomoc?

Podle organizátorů penzistům a penzistkám v nouzi pomůže příspěvek jen krátkodobě a vláda by jejich situaci měla vyřešit systémové. Autoři výzvy označují bonus za "nesprávný krok", podle nich se peníze dají investovat lépe. Chtějí je poskytnout na dobročinnost. "Zároveň veřejně prosíme všechny příjemce penzí, kteří jednorázový příspěvek nepotřebují nebo s jeho vyplácením nesouhlasí, aby se k nám připojili," stojí ve výzvě. Někteří ze signatářů označili vyplacení bonusu za marketingovou záležitost k získání voličů či za úplatek od státu.

Vláda prosadila vyplacení příspěvku 5 tisíc korun ke starobním, invalidním a pozůstalostním penzím na podzim. V Česku je pobírá 2,88 milionu lidí, z nich 2,4 milionu lidí má důchod starobní. Ten na konci září v průměru činil 14 448 korun. Podle šéfky důchodové komise Danuše Nerudové ale 121 tisíc seniorek a seniorů nemá penzi ani 10 tisíc korun.

Členové kabinetu příspěvek zdůvodnili stresem starších lidí v jarní vlně epidemie, rozevíráním nůžek mezi mzdami a důchody či růstem cen. Řada ekonomů poukazovala na to, že důchodcům a důchodkyním na rozdíl od jiných obyvatel republiky příjem v koronavirové krizi neklesl. Někteří opoziční politici označili příspěvek za úplatek před letošními krajskými volbami. Celkové výdaje činí asi 14,5 miliardy korun.

Maláčová: Senioři si pětitisícový bonus zaslouží

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) si senioři pětitisícový bonus zaslouží. Poukazovala na to, že stát vyplácel kompenzace v epidemii i jiným skupinám. Před nedávnem uvedla, že zdražování pociťují obzvlášť tíživě lidé, kteří "sotva vyjdou i za normálních okolností". Zmínila seniory, invalidy, vdovy, vdovce a sirotky a jejich letošní výdaje navíc na roušky či dezinfekce.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky senioři, bonus, peníze, finance, koronavirus, starobní důchod, Ondřej Šteffl, Ivan Gabal, www.scio.cz, s.r.o., Jana Maláčová, Danuše Nerudová, koronavirová krize, ČSSD, EDUin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři vyzvali vrstevníky, aby bonus k penzi poslali na vzdělání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.