Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na VŠTE se mění rektor. Vochozku střídá Stehel

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích (VŠTE) bude mít od ledna 2021 teprve třetího rektora. Stane se jím čtyřiatřicetiletý Vojtěch Stehel, dosavadní prorektor, kterého do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman počátkem prosince. V čele nejmladší veřejné vysoké školy v zemi, založené na podzim 2006, nahradí Marka Vochozku. Tomu na konci roku skončí zákonem daný osmiletý mandát a o funkci se už dál nemohl ucházet.

Vzpomenete si ještě, kdy jste jeden zaznamenal toho druhého?
Marek Vochozka
: Určitě to bylo při hodinách kurzu Marketingu v letním semestru roku 2008.

Vojtěch Stehel: Přesně tak, škola v té době existovala druhým rokem a já na ní právě začal studovat. A jsem na ní dodnes.

Čím jste prošel?
VS:
Vedle vlastní vědecké a pedagogické práce jsem na škole během těch let poznal mnoho úseků a pozic. Od referenta na studijním oddělení, přes marketing, interní audit, kancelář rektora, odborného asistenta až po prorektora. Díky této cestě od píky znám ve škole každé oddělení a mám jasnou představu, jak má fungovat. Zároveň chápu potřeby a očekávání studentů, protože ještě nedávno jsem byl jedním z nich.

Co jste tehdy dělali?
MV:
Já na školu nastoupil v roce 2008 jako odborný asistent Katedry ekonomiky a managementu a přednášel jsem marketing. Poměrně brzy, koncem března 2009, mě pak Akademický senát pověřil jejím vedením místo odvolaného rektora. 

VS: To já studoval podnikovou ekonomii a management v bakalářském programu. Tehdy tu ani jiný nebyl. Dohromady nás bylo nějakých 150 studentů a studentek, pár desítek pedagogů a zaměstnanců, prostě začátky ve skromných podmínkách.  To s dnešními možnostmi, které škola nabízí, nelze vůbec srovnávat.

Vzpomenete si ještě na studenta Stehela?
MV
: Jak by ne. Nešlo jen o to, že na hodinách marketingu patřil k těm aktivním a přemýšlivým, ale přenesl to i mimo výuku. Byl u zrodu studentského časopisu, stal se prvním předsedou Studentské unie, byl i členem Studentské komory Akademického senátu VŠTE. Takže jsme postupně spolupracovali v mnoha oblastech. Poznáte, když chce někdo věcem pomáhat a posouvat je správným směrem. Měli jsme tak logicky společný cíl a zájem.

VS:  Pro mě bylo zcela zásadní, když jsme se potkali a debatovali, slyšet jasnou vizi kam škola, která tehdy sídlila v pronajatých prostorách, míří. Byl v tom prostě tah na branku. Právě tahle vize mě přesvědčila, že má smysl pro školu pracovat a po absolvování na ní i zůstat. Byla to dobrá volba, protože vždy jsem dostal prostor obhajovat své návrhy, stanoviska, myšlenky, i když byly třeba kritické. A když se je podařilo obhájit, což samozřejmě nebylo vždy, tak se i realizovaly, byť jsem byl tehdy obyčejným referentem. Prostě tohle bylo a je pro školu typické - rozhodování na základě argumentů. To považuji za velmi důležité, a proto si spolupráce s  profesorem Vochozkou velmi vážím.

Které události z této doby pokládáte za natolik důležité, že ovlivnily vás či školu?
MV
: Těch je mnoho. Jsou to jednak úspěchy třeba v podobě akreditace jednotlivých oborů a programů. Ale jsou to i události méně příjemné jako snahy ministerstva školství a dalších o likvidaci školy. To se psal rok 2010 a šlo nám o holou existenci. Přestože se podařilo všechny ataky se ctí odrazit, nerad na to období vzpomínám.

VS: Pro mne je klíčové, že přes veškeré události té doby se udržel rozvoj školy. Ať již v akreditovaných bakalářských oborech, nebo růstu počtu studentů až na 4500. Zároveň se podařilo získat i magisterské obory, čemuž by na počátku věřil asi jen málokdo.

Co se povedlo, co naopak zůstane na vašem nástupci?
MV
: Povedlo se školu majetkově, personálně a kvalitativně stabilizovat. Ale to je nikdy nekončící proces. Proto je třeba pracovat na dalším zkvalitňování výuky, výzkumné činnosti spolupráci s podnikovou praxí v regionu.

VS: Počítám s tím. Už nějaký čas z pozice prorektora a statutárního zástupce rektora se na řízení podílím, a proto tyto oblasti velmi dobře znám. Mám určitou vizi, jak na nich dále pracovat a rozvíjet je.

Jaké to vůbec bylo ve dvaatřiceti začít školu řídit? Věřil jste si, nesvíraly vás třeba pochybnosti?
MV
: To bylo tak hektické období, že jsem neměl prostor přemýšlet nad pocity. Přebíral jsem školu, která byla svým způsobem v problémech. Tím však nemám na mysli vnitřní pnutí, které nebylo malé, ale spíše různé ataky zvenčí. Když jsem začínal na pozici pověřeného rektora VŠTE, pracoval jsem 16 hodin denně, mnohdy sedm dní v týdnu. Povahou jsem bojovník, a tak jsem šel za cílem a snažil se ho dosáhnout. Už proto, že jsem cítil velkou odpovědnost vůči kolegům a studentům, kteří mi dali důvěru. Spolu jsme budovali vysokou školu téměř na zelené louce. Z mého pohledu se nám to podařilo.

A vidíte, bylo z toho dvanáct let. Čtyři roky jako pověřený a osm let jako řádný rektor. Jak vás změnily? 
MV
: V mnohém. Především jsem přišel o řadu ideálů. Na začátku jsem měl pocit, že když člověk dělá správnou věc – pomáhá budovat centrum tolik potřebného vzdělání v regionu, v němž žije, získá podporu okolí. A to i mimo samotnou vysokou školu. Bohužel, ukazuje se, že řada lidí nejenže podporu není schopna poskytnout, ale s radostí hází klacky pod nohy, mnohdy bez racionálního důvodu. Stále však mám víru. Potkal jsem totiž i mnoho poctivých, ochotných lidí, kteří umí a chtějí pomoci bez jakéhokoliv osobního prospěchu. Jde jim prostě o věci. Je třeba ctít správné hodnoty, pracovat a vytrvat.

Váš nástupce je nyní jen o dva roky starší, je mu čtyřiatřicet. Co byste mu poradil?
MV
: Myslím, že mu není třeba radit. Vojtěch Stehel stál v minulosti u všeho, co se na VŠTE dělo, ať jako student nebo zaměstnanec. Získával zkušenosti takříkajíc v první linii a mohl si na vše utvářet názor. Navíc posledních pár let je jedním z prorektorů, poslední rok i statutárním zástupcem rektora, takže se podílí i na tvorbě strategického záměru školy pro roky 2021 až 2025. Ví, kam VŠTE směřovat.

S čím do toho půjdete? Výchozí pozice jsou dost odlišné – tehdy se škola teprve profilovala, zatímco dnes už je usazená. Nebo ne?
VS
: Máte pravdu, škola je již poměrně stabilně usazená. Někdy bývá zvykem, při zvolení nového rektora, pálit mosty a otočit strategii o 180 stupňů. To ale není má cesta. Já chci přirozeně navázat na dosavadní rozvoj a postupně prohlubovat všechny činnosti, které nám z podstaty náleží. Tedy hlavně studium a aplikovaný výzkum. Ale je tu i prostor dobudovat zázemí školy, rozvíjet její postavení.

Změní vás tahle funkce?
VS
: Věřím, že nezmění. Mé hodnoty a postoje kolegové znají a nemyslím si, že by změna pozice na to měla mít vliv. Samozřejmě se změní charakter mé práce, ale s tím počítám. Beru to tak, že nižší věk našich rektorů symbolizuje modernost, progresivitu a čerstvý vítr, který se do našeho vysokého školství snažíme přinášet.

Co tedy školu a její studenty čeká?
MV
: V probíhajícím akademickém roce jsme otevřeli nový bakalářský program Řízení lidských zdrojů. Navazující program Konstrukce staveb nahradil Pozemní stavby. Změnili jsme rovněž způsob výuky v prvních ročnících, aby se studenti, přicházející ze středních škol, lépe adaptovali na prostředí vysoké školy. Tady nám ale plány změnila opatření proti šíření koronaviru a zavedení distanční výuky. Nicméně potřeba vytvářet už v prvních ročnících pevné studijní kruhy a tím i vzájemné sociální vazby, trvá. Budou se ve škole cítit komfortně a ztotožní se s ní a jejím prostředím. To pokládám za velmi důležité.

VS: Obecně platí, že se snažíme studentům v této koronavirové době kontakt se školou usnadnit. Kolegové z IT vyvinuli třeba aplikaci do mobilu, která upozorňuje na důležité zprávy ze života školy. Na webu je k dispozici i videoprůvodce školou. Jinak pracujeme na tom, aby se VŠTE stala první volbou pro technicky zaměřené studenty v Jihočeském kraji, aby postupně navyšovala počty absolventů a zároveň jim dala ten nejlepší možný základ pro reálný profesní život a úspěch v povolání. Právě proto chci klást velký důraz na praktický smysl výuky a zejména projektů.

Na čem tedy bude rozvoj školy v letech 2021 až 2025 postaven?
MV: 
Připravovaný strategický záměr lze v podstatě shrnout do tří částí: výzkumné, vzdělávací a společenské. V rámci výzkumné činnosti máme ambici zakládat pracoviště, hodnocená i v evropském srovnání jako excelentní. A jejich výstupy chceme přenést i do výuky. Zároveň klademe ještě větší důraz na dovednosti našich absolventů. V rámci třetí role bude VŠTE prohlubovat dosavadní spolupráci s podniky. Věnovat se budeme rovněž univerzitnímu sportu. K tomu všemu budu už přispívat z pozice profesora Ústavu znalectví a oceňování, kde budu působit.

VS: Stručně řečeno na moderních trendech, které budeme vyučovat, zkoumat a zavádět u průmyslových partnerů. Věřím, že aktivní zapojení studentů do těchto procesů je bude bavit a motivovat, aby mohli v budoucnu dělat práci svých snů.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky VŠTE, vysoká škola, Marek Vochozka, České Budějovice, Vojtěch Stehel, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Miloš Zeman, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na VŠTE se mění rektor. Vochozku střídá Stehel  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.