Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční prázdniny končí, do školních lavic se vrátí jen žáci prvních a druhých tříd

V pondělí začíná po vánočních prázdninách znovu školní vyučování, přímo do škol se ale vrátí jen žáci prvních a druhých tříd. Otevřené budou taky mateřské školy. Všechny starší děti se budou vzdělávat na dálku, v Česku totiž dál platí nejvážnější pátý stupeň protiepidemického systému PES. Nezadržitelně se přitom blíží období přijímacích zkoušek na střední školy.

Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává třetí den za sebou na dosud nejvyšší úrovni, a to na 90 bodech ze sta. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy koronavirem, je pátý den v řadě. V nejvyšším stupni jsou také dál všechny kraje. Nejhorší situace je v Královéhradeckém kraji, kde je skóre PES na 94 bodech.

Rozhodnutí uzavřít školy kvůli omezení šíření pandemie nemoci covid-19 by však mělo být použito až jako poslední možnost. Uvádí to ve svém materiálu Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí. Negativní vliv na zdraví dětí, výchovný dopad na děti a rovněž ekonomický dopad na společnost podle centra pravděpodobně převažují nad přínosem preventivního zavření škol.

„Existuje obecná shoda, že rozhodnutí zavřít školy, aby bylo možné kontrolovat pandemii covid-19, by mělo být použito jako poslední možnost. Negativní vliv na tělesné a duševní zdraví dětí a výchovný dopad na děti, stejně jako ekonomický dopad na společnost v širším smyslu, by převažoval pravděpodobně nad přínosy proaktivního zavírání škol,“ píše se v dokumentu.

Na podzim byly v Česku školy, s výjimkou mateřských, zavřené od poloviny října více než měsíc. Žáci 1. a 2. tříd základních škol se vrátili ve středu 18. listopadu, další ročníky pak 30. listopadu. Bez omezení docházely děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se ve škole střídaly po týdnu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v listopadu po svém nástupu do funkce řekl, že kdyby byl ministrem dříve, k úplnému zavření škol by nepřistoupil.

Po Novém roce bude prezenční výuka opět omezená, do škol budou chodit jen 1. a 2. ročníky základních škol, ostatní budou mít povinnou distanční výuku. Fungovat budou rovněž mateřské a speciální školy.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky škola, děti, koronavirus, přijímačky, Protiepidemický systém České republiky, Česko, COVID-19, Jan Blatný, ANO 2011, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční prázdniny končí, do školních lavic se vrátí jen žáci prvních a druhých tříd  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.