Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Školy by se měly otevřít až po splnění dvou podmínek, říká ředitel jedné z budějckých základek

Děti by se měly vrátit do škol ve chvíli, kdy budou mít pedagogové za sebou očkování a naplno bude fungovat pravidelné testování žáků. Řekl to bývalý viceprezident asociace ředitelů základních škol a ředitel českobudějovické základní školy Bezdrevská Pravoslav Němeček. Podle něj nemá smysl zahájit kontaktní výuku, pokud nebudou splněny obě zmiňované podmínky.

"Skutečně musí fungovat testování žáků a naočkovaní musí být všichni pedagogičtí i nepedagogičtí zaměstnanci, kteří přichází s dětmi do kontaktu. Jedno bez druhého nebude fungovat," uvedl Němeček.

Ministerstvo školství dnes poslalo do škol informace k prioritnímu očkování školských pracovníků. První etapa registrací učitelů i nepedagogických pracovníků má podle ministerstva začít v sobotu 27. února. Nejpozději ve čtvrtek obdrží školy unikátní kódy, kterými se při registraci bude ověřovat profese.

Němeček dodal, že kdyby výuka začala buď bez testování žáků nebo aniž by zaměstnanci podstoupili očkování, hrozí, že se systém opět zhroutí. "Zase bychom museli školy po krátké době zavírat, protože by se koronavirus rychle šířil. A nikdo už nechce být za blbce, abychom s velkou slávou zahájili kontaktní výuku a po dvou týdnech zase nechali děti doma," řekl.

Podle něj se proto školy musí otevřít, až bude systém nastaven. Němeček řekl, že podle jeho odhadů by reálně mohla začít výuka ve třídách po Velikonocích. "Musíme si uvědomit, že jen samotné proočkování učitelů i nepedagogických pracovníků nějakou dobu potrvá, není dostatek vakcín a poptávka po nich je velká," řekl Němeček.

Dodal, že děti si už z velké části zvykly na distanční výuku. Ale podle něj je návrat do škol důležitý třeba i kvůli aspektu socializace žáků. "Ovšem nesmíme na to chvátat a otevřít školy, až bude vše připravené," uvedl.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, koronavirus, školy, očkování, Č. Budějovice, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy by se měly otevřít až po splnění dvou podmínek, říká ředitel jedné z budějckých základek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.