Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihočeská univerzita objela na kole za měsíc zeměkouli po rovníku

Jihočeská univerzita prokázala týmového ducha a vášeň pro pohyb skvělým umístěním v rámci mezinárodní cyklistické výzvy ABC Challenge v červnu 2021.

Academic Bicycle Challenge (ABC) je mezinárodní cyklistická soutěž pro univerzity a vysoké školy, která si klade za cíl najít nejaktivnější cyklistické instituce vysokoškolského vzdělávání po celém světě. Pomáhá nejen ke zvýšení mezinárodní prestiže a povědomí o jednotlivých zapojených univerzitách, ale především propaguje zdravý životní styl a podporuje aktivní ochranu životního prostředí.

ABC Challenge probíhá po celý rok 2021 a jednotlivé tuzemské i zahraniční univerzity se tak mohou v průběhu roku do výzvy zapojit a zvolit si měsíc, během kterého se pokusí najet co nejvíce kilometrů a dosáhnout tak co nejlepšího umístění v žebříčku univerzit celosvětově.

Z dosud přihlášených 29 univerzit svůj souboj ukončilo již 17 z nich a JU mezi nimi v rámci červnové účasti vybojovala třetí místo. Jihočeská univerzita najezdila takový počet kilometrů, který by stačil na objetí zeměkoule po rovníku – celkem neuvěřitelných 41 281 kilometrů. Svým umístěním na předních příčkách v ABC tak ukázala, že je prvoligovou institucí nejen v oblastech vzdělávání, vědy a výzkumu, ale také v odhodlání, sportovních výkonech a týmové spolupráci.

„Nasazení JU bylo vysoké, do výzvy se zapojili jezdci z řad zaměstnanců i studentů ze všech součástí univerzity,“ komentuje výkon JU iniciátor soutěže Ing. Michal Hojdekr, MBA, prorektor pro rozvoj. Nejlepší jezdec a jezdkyně, fakulta a tým s nejvyšším počtem najetých kilometrů převzali v pondělí 12. července dárky a trofeje z rukou profesora Bohumila Jirouška.

Nejlepším jezdcem se stal Radim Stehlík z Katedry zemědělské dopravní a manipulační techniky Zemědělské fakulty JU. Ocenění pro nejlepší jezdkyni získala Ing. Jaromíra Vondrášková, tajemnice Fakulty rybářství a ochrany vod.

Jezdci z nejlepšího týmu s názvem „FROV JU“, kteří společně najeli za měsíc 8 225 kilometrů, se spolu s dalšími dvěma týmy ze stejné fakulty zasloužili také o celkové vítězství Fakulty rybářství a ochrany vod mezi ostatními fakultami JU. Cenu za fakultu převzal děkan fakulty Pavel Kozák. Ten, společně s některými členy vítězného týmu, přijel převzít cenu do kampusu univerzity až z Vodňan. A jak jinak, než na kole.

Zapojení a nasazení všech jezdců v rámci ABC bylo významné, ať už najeli jen pár kilometrů či desítky nebo stovky. Účast ve výzvě byla motivací k pohybu a aktivitě po obtížném období pandemie a zároveň poskytla šanci uvolnit zkouškový stres a napětí.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice, kolo, cyklistika, JČU, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, univerzita, Bohumil Jiroušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita objela na kole za měsíc zeměkouli po rovníku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.