Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mars na dotek ruky: Návštěvníci budějovické hvězdárny prozkoumávají Rudou planetu

Přiblížit se téměř na dosah ruky k Marsu návštěvníkům umožňuje Hvězdárna a planetárium v Českých Budějovicích. Na zahradě hvězdárny přistál trojrozměrný model Rudé planety, kterou návštěvníci mohou zblízka prozkoumat, dozvědět se přitom o sousedovi Země mnohé zajímavosti nebo si pořídit originální fotografie. Setkání s Marsem potrvá do 26. srpna.

Ač bývá Mars vzdálený od Země desítky milionů kilometrů, tentokrát se ocitl přímo v Českých Budějovicích. Trojrozměrný nafukovací Mars a model americké kosmické sondy Perseverance si mohou kolemjdoucí zblízka prohlédnout před budovou hvězdárny. Detailní model Rudé planety zobrazuje její nejvyšší hory, hluboká údolí a také místa, kde přistála kosmická vozítka.

Součástí exhibice jsou i tematické pořady v planetáriu. „Kromě plastického modelu máme mnoho pořadů o rudé planetě v digitálním planetáriu. Návštěvník se jejich prostřednictvím přesune na Mars, kde společně zkoumáme různé taje. Lidé mají možnost si Mars obejít a „sáhnout si“ na jeho sopky a údolí. Model je nafocený sondami s velkou rozlišovací schopností, což umožňuje detailní zkoumání struktury planety,“ řekl mluvčí planetária Jakub Šimánek.

Lektoři hvězdárny k setkání u Marsu připravili zajímavé povídání a v debatě zodpovídají dotazy návštěvníků. „Kosmická vozítka zkoumají na Marsu přítomnost vody a mikroorganismů. Na modelu můžete pozorovat řadu vyschlých říčních koryt, ale i sopky. Dříve byla na planetě silná vulkanická činnost, momentálně jsou sopky nečinné,“ vysvětlila průvodkyně Barbora Burianová zvídavým návštěvníkům.

Podle zkušeností pořadatelů výstavy lidi nejvíce zajímá, jaká je šance návštěvy Marsu člověkem. „Mluví se o tom, že v následujících desetiletích by tam lidé měli jet. K tomu je ale zapotřebí velký technický vývoj,“ uvedl mluvčí.

Vstup k Marsu je zdarma včetně možnosti fotografování. Po setmění a za příznivého počasí pořadatelé model Marsu rozsvěcují. Vstupenky na doprovodný program v digitálním planetáriu jsou k zakoupení na pokladně hvězdárny i on-line.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium ČB

Štítky Mars, planeta, planetárium, hvězdárna, výstava, České Budějovice, Země, Jakub Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mars na dotek ruky: Návštěvníci budějovické hvězdárny prozkoumávají Rudou planetu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.