Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci z Česka a Norska zkoumají viry, které škodí jahodám a malinám

Více než 30 známých virů napadá jahodníky a maliníky, což přidělává starosti hlavně pěstitelům. Vědci z Česka a Norska nyní pracují na společném výzkumu s cílem popsat tyto viry, a zároveň kromě jiného zjistit, které druhy hmyzu je šíří.

Mezinárodní projekt potrvá tři roky a zaměřený je na viry, které sužují jahodník a maliník. „Některé z nich způsobují závažné choroby samy o sobě, jiné žádné onemocnění způsobovat nemusí, nebo je vyvolávají teprve v kombinaci s dalšími viry. Přesní původci některých chorob jahodníků a maliníků nejsou dosud známi, málo se ví také o druzích hmyzu, které viry přenáší,“ uvádí koordinátorka a hlavní řešitelka projektu Jana Fránová.

Tyto faktory podle ní ovlivňují úspěšnost pěstování i následné množství a kvalitu. Kromě popisování samotných virů se snaží vědci zjistit, jaké druhy hmyzu viry pomáhají šířit. Zabývat se budou také uchováním rostlin v nízkých teplotách. 

U výzkumu jsou i pěstitelé jahod

„V současné době je projekt ve své počáteční fázi, kdy vyhodnocujeme poznatky o prvních nalezených virech a jejich přenašečích. Konečné výsledky výzkumu by však měly nejen pomoci rozšířit vědecké poznatky o rostlinných virech, ale měly by najít uplatnění přímo u pěstitelů a zahrádkářů a být přínosem všem milovníkům jahod a malin,“ vysvětluje Fránová.

Na projektu se podílí rostlinní virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR spolu s kolegy z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze, Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích a norského institutu NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research, pozn. red.). Výzkumu se účastní také producenti jahod a malin v České republice a Norsku. Na akci získali vědci 1,4 milionu euro od Islandsko-Lichtenšteinsko-Norských fondů skrze granty EEA a Technologické agentury České republiky (TA ČR) při Programu KAPPA.

Ohodnoť článek

Foto Jana Fránová

Štítky akademie věd, české budějovice, výzkum, Česko, Norsko, virus, jahoda, malina, Technologická agentura ČR, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Biologické centrum AV ČR, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Česka a Norska zkoumají viry, které škodí jahodám a malinám  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.