Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Škola mi pomohla rozvíjet vše, co mě bavilo. Nebojte se manuální práce, po šikovných lidech je hlad, vzkazuje majitel Hugo Bike

PR článek

První elektro-koloběžku si postavil v patnácti letech a každý den díky ní dojížděl na odborné učiliště ve Velešíně. Dnes prodává pod značkou Hugo Bike elektrické koloběžky do celého světa. Jako malý jsem si hrál s merkurem a stavěl první samohybné stroje, učňák mi pomohl dělat věci ve velkém, říká absolvent Střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín Josef Bigas.

Elektrika a vše okolo ní fascinovala Josefa Bigase už od dětství. „Trávil jsem hodně času u babičky, kde žil i strejda elektrikář. Miloval jsem možnost ovládat věci na dálku a za pomocí strýčka začal sestavovat první odpůrky, kondenzátory či tranzistory,” vypráví Bigas.

Střední odborná škola strojní a elektrotechnická Velešín nabízí tříleté studium v učebních oborech:

Obráběč kovů – Obsluha CNC strojůElektromechanik pro stroje a zařízeníStrojní mechanik

Nadšení z budování různých samohybů a malých motorových strojů z merkuru mu zůstalo i s nástupem na Střední odbornou školu strojní a elektrotechnickou ve Velešíně. Ne náhodou si tak vybral učební obor Elektromechanik pro stroje a zařízení. „Velešínskou školu mi doporučili rodiče, kteří na ni měli tehdy velmi dobré reference,” přibližuje Bigas.

Kluci a mašiny

Od Velešína navíc bydlel pouhých pár kilometrů a než aby chodil do školy pěšky či čekal v mrazech na autobus, jezdili s klukama z vesnice na pionýrech. „S partou jsme lítali na různých motorkách a sousedi nebyli z toho řevu zrovna nadšení. Navíc jsem jezdil do školy velmi brzy ráno. Začali si stěžovat a já musel najít nové řešení,” vypráví Bigas. 

Už tehdy si však jako správný kutil uměl poradit. Sehnal si startér z auta, baterii z aku vrtačky a vyrobil první elektrokoloběžku. „Ujela půl kilometru a konec,” usmívá se při vzpomínce. Malou baterii z vrtačky vyměnil za autobaterii a školní dopravní prostředek byl na světě. „Největší radost z ní nejspíš měli sousedi,” dodává pobaveně Bigas.

Z hraček se staly stroje 

Na tři roky strávené na velešínském učilišti vzpomíná Bigas jen v tom nejlepším. „Byla to skvělá volba. Škola mi dala možnost postoupit o level dál. Z hraček vyrobených díky merkuru se staly stroje. Od autíček na elektrické ovládání jsem přešel na motokáry,” usmívá se mladý podnikatel.

Za jeden z nejdůležitějších přínosů školy považuje Bigas zejména schopnost pochopit princip fungování věcí a v tomto ohledu byl podle něj významný přínos mistrů. „Výborný byl především pan Kopenec, který na hodinu přinesl kupu starých rozbitých rádií a řekl: kluci, dejte se do práce, máte času kolik chcete,” vypráví absolvent.  „My se pak v těch přístrojích vrtali a když někdo tápal, pan Kopenec ho sice nasměroval, poradit jsme si ale nakonec museli sami. A to byl nejlepší způsob učení,” dodává.

Začínal jako zámečník, nyní je spolumajitelem strojírenské firmy. Střední škola ve Velešíně mi dala nejlepší základ pro kariérní rozvoj, říká absolvent

Šéfuje fabrice, ve které sám pracoval. František Šnedorfer je spolumajitelem úspěšné strojírenské firmy KEB-EGE. Společnosti, kde na začátku devadesátých let začínal jako zámečník. Do práce nastoupil ihned po studiu na Střední odborné strojní a...

Koloběžky do celého světa

Vštěpené technické dovednosti a vrozená vynalézavost nakonec umetly Bigasovi cestu k velmi úspěšnému podnikání. Nemusel přitom vymýšlet nic nového - do celého světa nyní dodává elektrické koloběžky, tedy dopravní prostředek, který mu pomáhal dostat se každý den rychle (a potichu) na velešínskou školu.

„Poprvé jsem výrazněji rozvířil vody poté, co jsem se odstěhoval do Českých Budějovic. Na ulici mě zastavovali policisté a zkoumali, co to mám za vozítko,” vypráví Bigas. Později založil s přáteli firmu Hugo Bike a do vývoje elektrických koloběžek se dali naplno. „Vtipné je, že dnes už v některých městech na našich koloběžkách jezdí sami policisté,” usmívá se Bigas. 

Hlad po šikovných lidech je obrovský

Při pohledu zpět tak nemá mladý podnikatel důvod litovat žádného rozhodnutí. „Pokud bych se mohl vrátit v čase, vybral bych si stejně,” říká Bigas, který dnes navíc mluví z pozice podnikatele a zaměstnavatele. „Můžu všechny bezpečně ujistit, že hlad po šikovných, manuálně zručných a technicky vzdělaných lidech je obrovský,” přesvědčuje. Mladí lidé se tak podle jeho zkušeností nemusí vůbec bát učňovských oborů. „Řemeslo se dnes platí zlatem. A možnost doplnit si vzdělání například o maturitu je tu vždycky,” připomíná. 

Dělejte to, co vás baví

Díky vlastním zkušenostem by nyní všem, kteří se rozhodují o své budoucnosti, vzkázal jediné: dělejte hlavně to, co vás už teď baví. „Napište si na papír tři nejoblíbenější věci a na ně se zaměřte,” říká mladý podnikatel. „I kdyby to měl být klidně spánek. Nakonec se z vás může stát návrhář postelí, nikdy nevíte,” usmívá se. „A když to, co máte rádi, budete mít možnost studovat ve Velešíně, bude to bomba, věřte mi,” vzkazuje Bigas na závěr. 

Zaujalo vás studium na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické Velešín? Škola se otevírá zájemcům o studium při pravidelných dnech otevřených dveří. Nejbližší termín  je naplánován  na 13. listopadu. Zájemci si však mohou projít školu díky virtuální prohlídce nebo si domluvit individuální návštěvu školy.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky soš velešín, střední škola, učební obor, elekt, informační technologie, učňovské obory, Velešín, střední odborná škola, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola mi pomohla rozvíjet vše, co mě bavilo. Nebojte se manuální práce, po šikovných lidech je hlad, vzkazuje majitel Hugo Bike  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.