Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská univerzita podporuje běloruské studenty i zapojením se do projektu 11+1

PR článek

Práva a svoboda běloruských studentů a akademiků jsou důležitým tématem i pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, která se společně s dalšími českými vysokými školami zapojila do projektu 11+1.

Projekt má za cíl vytvořit zázemí pro svobodu běloruských studentů a akademiků, jejichž životy jsou poznamenány perzekucemi ze strany běloruského režimu. „Svým názvem odkazuje k 8 studentkám, 3 studentům a 1 profesorce, kteří byli v Bělorusku v listopadu 2020 zatčeni a po půlroční vazbě odsouzeni ke dvěma až dvěma a půl letům odnětí svobody,“ doplňuje Radka Závodská, prorektorka pro zahraniční vztahy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Konkrétní aktivitou, která je součástí projektu, je „štafeta“ fotografií zobrazujících těchto 11 studentů a univerzitní profesorku. Fotoštafeta 11+1 putuje díky zapojeným studentům z jedné univerzity na druhou a spojuje tak české i zahraniční vysoké školy. Na každé zúčastněné univerzitě se vyfotografuje osm studentek, tři studenti a jedna akademička s portréty uvězněných osob, na fotografie se podepíší a přidají svůj vzkaz.

Slova podpory a poselství Ester Dombrovské, studentky Teologické fakulty JU, jsou jasná: „Svoboda, bezpečí, spravedlnost. 3 slova, jejichž znění bere většina obyvatel demokratických zemí jako samozřejmost. Vaše činy však v mých očích podtrhly jejich význam více, než je obvyklé. Ksenio, máš můj obrovský obdiv a přeji Ti co nejvíce sil v boji za svobodnější, bezpečnější a spravedlivější život ve Vaší zemi. Má to smysl. Žádný krok, který jste učinili, nebyl zbytečný. Máte naší veškerou podporu. Opatrujte se.“

Studenti Jihočeské univerzity se společně s Radkou Závodskou, prorektorkou pro zahraniční vztahy JU, nechali vyfotografovat s portréty uvězněných v kampusu Jihočeské univerzity před lavičkou Václava Havla v úterý 1. února 2022. Lavička Václava Havla byla pro focení vybrána jako symbol dialogu a porozumění, který i svou podobou vyjadřuje názor, že by lidé vždy měli najít čas si spolu sednout a diskutovat a řešit rozpory formou dialogu, nikoliv násilí či persekuce.

 „Zapojení se do projektu 11+1 není jedinou aktivitou, kterou Jihočeská univerzita v rámci podpory běloruských studentů vyvíjí. V souvislosti se současnou situací v Bělorusku se JU zapojila do výzvy MŠMT na podporu vysokoškolského studia běloruských studentů. V akademickém roce 2021/22 byly podpořeni dvě studentky a jeden student z Běloruska, kteří byli na univerzitu přijati v minulém akademickém roce a pokračují ve studiu 2. ročníku bakalářských studijních programů na Filozofické fakultě a Ekonomické fakultě JU. Stipendiem, které studenti mohou využít na úhradu nákladů spojených s jejich studiem, jsou podporováni od zahájení studia na JU,“ dodává Radka Závodská, prorektorka pro zahraniční vztahy Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská univerzita, projekt 11+1, Bělorusko, podpora, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, projekt, České Budějovice, studium, univerzita, Václav Havel, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita podporuje běloruské studenty i zapojením se do projektu 11+1  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.