Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ukrajinské děti rozdělí Budějovice do 16 základních škol. Budou mít více hodin češtiny

Více než stovka žáků z Ukrajiny tento týden zamíří do českobudějovických základních škol po celém městě. Někde už děti z válkou zasažené země mají. Do tříd je školy rozdělují podle znalostí, zároveň budou mít více hodin češtiny.

Děti se rozdělí do všech 16 školy zřizovaných městem České Budějovice. „Bude to 109 školáků, kteří jsou zaregistrovaní v Základní škole Nová. Máme harmonogram a kontaktujeme jejich rodiče nebo zákonné zástupce se sdělením, kde a kdy mají přesně být. Například 5. dubna přivítají 13 dětí běženců v ZŠ Bezdrevská, o den později v Dukelské, Matici školské a na Máji, v úterý 12. dubna ve školách Oskara Nedbala a Pohůrecká,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Chovanec (Hnutí Občané pro Budějovice).

Například na Základní škole Dukelská už mají od začátku válečného konfliktu 21 nových dětí. Ty se postupně začleňují do nového prostředí. Podle ředitele Zdeňka Hniličky proto tento týden škola neřešila velké přípravy. 

„Zabýváme se tím totiž od začátku války. Spolupracujeme se zřizovatelem či Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Univerzita nám dodává studenty, kteří pomáhají s jazykovou bariérou. Tento týden k nám přijde 10 nových dětí,“ popsal ředitel. Žáky rozdělují podle jejich znalostí a toho, do jaké třídy chodili doma.

Podle něj řada dětí z Ukrajiny neumí česky, někteří mluví anglicky. „Většina češtinu neumí, ale je potřeba, aby se adaptovali na tuzemské prostředí. Proto pro ně budeme vytvářet speciální kurzy češtiny,“ dodal ředitel. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Ukrajina, děti, škola, budějovice, základní škola, České Budějovice, válka, Oskar Nedbal, Tomáš Chovanec, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinské děti rozdělí Budějovice do 16 základních škol. Budou mít více hodin češtiny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.