Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Do simulačního centra ZSF JU zamíří pedagogové z Evropy a Turecka

PR článek

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity bude od 22. do 26. srpna hostit účastníky Mezinárodního intenzivního týdne, který bude zaměřený na výuku odborných předmětů ve studijním programu Ošetřovatelství. Vše se bude odehrávat v atraktivním prostředí Simulačního centra pro zdravotnické obory, které je moderně vybavené a vypadá to tam téměř jako v nemocnici. Organizátoři očekávají asi 40 pedagogů ze 13 evropských zemí a Turecka.

Je to dosud největší akce, při níž ZSF JU otvírá své simulační centrum. „Hlavním cílem je zkvalitnění výuky díky využití moderních metod. Snažíme se nabízet studentům nové přístupy, které lze uplatnit při výuce všeobecných a pediatrických sester, porodních asistentek i zdravotnických záchranářů,“ vysvětluje vedoucí centra František Dolák. První komplexní simulační centrum pro nelékařské zdravotnické obory v ČR otevřela fakulta na podzim 2020. Inspiraci sbírali vyučující ve Finsku, Španělsku, USA, Lotyšsku i jinde ve světě. Mnozí kolegové nyní do Českých Budějovic přijedou a poprvé uvidí specializované místnosti věrně napodobující realitu, v níž pracují zdravotníci.

Týdenní setkání se koná v budově v ulici U Výstaviště 26, kde vznikly nemocniční pokoje, porodní sál, jednotka intenzivní péče a v suterénu stojí autentická kabina sanitky. Simulační výuku umožňují velíny a další prostory, v nichž pedagogové sledují a hodnotí práci studentů, kteří jsou zde vedeni k co největší samostatnosti. Vše je vybavené funkčními lékařskými přístroji a roli pacientů plní sofistikované figuríny řízené počítačem, které napodobují dýchání, puls či srdeční aktivitu atd. Lze k nim připojit přístroje, simulátory reagují na prováděné zákroky a učitel může skrze ně komunikovat se studentem.

Pro výuku lze předem naprogramovat mnoho variant situací, s nimiž si studenti musí poradit – a právě tyto scénáře se stanou významnou součástí programu Mezinárodního intenzivního týdne. Dopoledne bude patřit teorii a diskusím, k nimž se mohou připojit online další zahraniční účastníci. Každé odpoledne naplní workshopy přímo v sálech. „Oslovili jsme všechny partnerské fakulty, kde se vyučuje Ošetřovatelství. Mimo jiné jsme jim nabídli prostory s návrhem, že zde mohou předvést i své vlastní scénáře, a zapojit se tak do výměny zkušeností, o kterou nám jde především,“ upřesnil František Dolák. Pořádající Ústav ošetřovatelství, porodní asistence a neodkladné péče ZSF JU pozval jak kolegy, kteří už simulační centra na fakultách mají, tak ty, kteří o nich teprve uvažují a chtějí se s touto formou výuky blíž seznámit.

Zdravotně sociální fakulta JU se dlouhodobě zaměřuje na hledání inovativních možností výuky, které umožní studentům úzké propojení s praxí a kvalitní nácvik všech dovedností v co nejrealističtějším prostředí, aniž by byl v důsledku možných chyb studentů ohrožen pacient. Proto chce přispět i k tomu, aby veřejné školy, které už uplatňují simulační výuku, v budoucnu spolupracovaly ve větší míře než dosud. Doba tomu přeje – zatímco dříve bylo snahou chránit si v těchto unikátních a drahých projektech své know-how, postupně vývoj pokročil a ukázal, jak je spolupráce v této oblasti potřebná a nutná. „Jsem velmi ráda, že tato nabídka naší fakulty vzbudila u kolegů ze zahraničí tak velký zájem. Pro nás je to nejen významná příležitost k výměně zkušeností a získávání nových podnětů, které pak využijeme u nás, ale také možnost přispět ke zkvalitnění výuky těchto předmětů na dalších fakultách ve světě – včetně těch zemí, kde jsme předtím čerpali inspiraci,“ říká děkanka Ivana Chloubová.

Dvoupodlažní budova Simulačního centra pro zdravotnické obory, která je přístavbou k dosavadnímu objektu ZSF JU, stála včetně zařízení cca 58 milionů korun. Centrum bylo financováno z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání EU (spoluúčast fakulty ve výši 5 %). Výstavba trvala dva roky a učit se zde začalo na podzim 2020. Při dodržení přísných protiepidemických opatření zde bylo možné výuku zachovat dokonce i během měsíců, kdy byla většina škol uzavřena kvůli pandemii covid-19. Ta mj. zdůraznila nepostradatelnost kvalitně připravených sester a dalších zdravotníků, k čemuž výuka v simulačním centru významně přispívá.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeská univerzita, událost, simulační centrum, ZSF JU, Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, Turecko, Evropa, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česko, Finsko, USA, Španělsko, Lotyšsko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do simulačního centra ZSF JU zamíří pedagogové z Evropy a Turecka  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.