Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Střední uměleckoprůmyslová škola Bechyně nabízí tradiční řemeslo a kreativitu

PR článek

Proč si právě dnes vybrat tvořivě zaměřené studium na SUPŠ Bechyně? Odpověď může nastínit životaschopnost školy, která je doložena téměř 140 lety své existence. Hlavní bonus je ale určitá schopnost kreativních lidí obstát i v dnešní neklidné době.

Možná si představujete studenta nebo absolventa z umělecké školy jako výstředního podivína, ale tak to není. Kreativní člověk výborně rozumí svému oboru, je schopen rychle reagovat na nové situace a podněty, dokáže se v nich zorientovat a nalézat nová funkční řešení. Ve škole dávají pedagogové důraz na precizní zvládnutí řemesla a intenzivní poctivou práci, jež přináší průběžné sebezdokonalování, chtějí, aby studenti vnímali svět komplexně a byli inovativní. Lidé mají tendenci si vytesat svou nádrž jistot, ze které opatrně upíjí a moc neřeší, zda je voda ještě čerstvá. Dnešní doba je tak nestabilní a je reálné, že tyto nádrže prasknou. Důležitá je tedy pramenitá voda. Lidé, kteří se nebojí hledat a nacházet, mají daleko lepší šanci pramenitý zdroj objevit a ve svém životě být spokojení.

Malý exkurz do historie

Keramika se v Bechyni vyrábí již od 16. století, v polovině 19. století do lázeňského města zavítali i odborníci specializující se na hrnčířství a kamnářství. Kvalitní místní zdroje, dlouholetá tradice a zájem o rozvoj tohoto řemesla logicky vedl k založení odborné keramické školy. Slavnostní otevření se konalo 18. března 1884 a prvním vyučovaným oborem bylo právě kamnářství.

Za ty roky se mnoho událo. Studium určené výhradně mužům bylo v roce 1910 povoleno i něžnému pohlaví. Postupně přibývaly další a další obory. Škola ustála i tlak na uzavření a prokázala svou životaschopnost. Na svém kontě má na 4 200 absolventů. Mezi nimi jsou i významné osobnosti jako například Otto Gutfreund, zakladatel českého kubistického a expresivního sochařství, herec a režisér Jan Kačer, herec Karel Roden, písničkáři Karel Kryl a Miki Ryvola, zpěvák Viktor Sodoma a mnoho keramiků, sochařů a výtvarných umělců, kteří se prosadili i v jiných oborech než keramických. Dnes se do povědomí dostává např. designér Petr Novague nebo sochař Patrik Proško, vzpomínají též na nedávno zesnulého sochaře Vladimíra Párala.

A co současnost školy?

Nyní škola nabízí studium ve čtyřech čtyřletých oborech ukončených maturitní zkouškou. Konkrétně to jsou Keramický design, Průmyslový design, Grafický design a Multimediální tvorba. Podrobněji v odkaze zde. Součástí výuky je i souvislá praxe, kterou si studenti vybírají sami. Jejím hlavním cílem je příprava na reálné pracovní prostředí.

Přihlásit se ke studiu výtvarných oborů je možné do 30. listopadu 2022. Uchazeči o studium skládají talentové zkoušky z kreslení podle skutečnosti, malby z představy a kompozičního cvičení. Zohledňován je i prospěch ze základní školy.

Dny otevřených dveří se konají 4. října 2022 a 1. listopadu 2022. Škola pořádá přípravné kurzy na talentové zkoušky, které proběhnou o sobotách 8. října 2022 a 5. listopadu 2022.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Střední uměleckoprůmyslová škola, Bechyně, Den otevřených dveří, řemeslo, studium, design, Karel Kryl, Karel Roden, Vladimír Páral, Otto Gutfreund, Jan Kačer, Viktor Sodoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední uměleckoprůmyslová škola Bechyně nabízí tradiční řemeslo a kreativitu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.