Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Základní školy na jihu Čech letos opustí o 500 žáků více než loni

Základní školní docházku na jihu Čech letos ukončí přibližně 6300 žáků. Je to zhruba o 500 více než loni. I přes navýšení je kapacita míst na středních školách v kraji stále dostačující.

"Střední školy nabízejí vycházejícím žákům přibližně 10 500 míst bez ohledu na zřizovatele. Do prvních ročníků nastupuje zhruba 8450 žáků," uvedla vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy jihočeského krajského úřadu Hana Šímová. V tomto školním roce se na středních školách v regionu vzdělává téměř 29 tisíc žáků.

Dlouhodobě největší zájem je o gymnázia. Do osmiletých nastoupí v září v kraji do prvního ročníku 570 žáků. V případě šestiletých jde o 255 a u čtyřletých je to 815 žáků. Studenti gymnázií na jihu Čech tvoří více než čtvrtinu všech středoškoláků v kraji. Mezi nejvyhledávanější osmiletá gymnázia na jihu Čech patří v posledních letech například Česká v Českých Budějovicích. Do jediné třídy prvního ročníku se hlásí až tři stovky uchazečů. Znamená to, že se do školy dostane jen deset procent zájemců.

"Stejně jako každý rok evidujeme převis přihlášek u gymnázií a odborných škol s maturitními obory, a to většinou nejvíce v krajském městě a dále v okresních městech. Očekáváme zvýšený počet žáků do prvních ročníků, neboť demografická křivka roste. Vzhledem k dostatečné kapacitě dojde spíše k celkovému rozprostření žáků ve školách a zvýšení jejich naplněnosti," uvedla Šímová. Nepatrný nárůst počtu dětí v devátých třídách registrují i v Českých Budějovicích. V nynějším školním roce jich je 1020, loni jich bylo 968.

Deváté třídy základních škol by mělo letos v republice podle údajů ministerstva školství opustit přes 100 tisíc žáků, tedy asi o desetinu více než loni. Na střední školy se vedle dětí z populačně silného ročníku budou hlásit také uchazeči z řad ukrajinských uprchlíků. Přihlášky k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy a víceletá gymnázia mohou zájemci podávat do 1. března. Ze statistik úřadu vyplývá, že vysoké počty dětí, které budou končit povinnou školní docházku, lze v souvislosti s demografickým vývojem čekat i v dalších letech.

Na jihu Čech je stovka středních škol. "Jejich kapacita je naplněna na 70 procent. Jedná se o údaj pro maturitní či učební obory za všechny ročníky," řekla Šímová.

rek kš

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky ČR, školy, správa, střední, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy na jihu Čech letos opustí o 500 žáků více než loni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.