Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kniha CHÓR A DISONANCE výzkumného centra Filozofické fakulty Jihočeské univerzity získala cenu Magnesia Litera 2023

PR článek

Kniha Chór a disonance. Česká literatura 1947‒1963 získala cenu Magnesia Litera 2023 v kategorii Litera za naučnou literaturu. Kniha je volným pokračováním předchozí třísvazkové řady Dějiny nové („nové“) moderny a součástí dlouhodobého projektu Centra pro výzkum novější české literatury a literární teorie Filozofické fakulty JU. Slavností vyhlášení vítězů proběhlo 17. dubna 2023 na Nové scéně Národního divadla v Praze. Cenu převzal profesor Vladimír Papoušek.

Autorský tým, který tvoří literární a umělečtí historici a teoretici z filozofických fakult Jihočeské a Karlovy univerzity v čele s profesorem Vladimírem Papouškem, zvítězil s knihou Chór a disonance v kategorii Litera za naučnou literaturu českého literárního ocenění Magnesia Litera. Posláním této ceny, kterou od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera, je podpora a popularizace kvalitních knih. Kolektivní monografie Chór a disonance vyšla na konci roku 2022 pod nakladatelstvím Akropolis (Filip Tomáš) ve spolupráci s Centrem pro výzkum novější české literatury a literární teorie Filozofické fakulty JU. O grafickou úpravu se postaralo studio Stará škola.

Autoři z Filozofické fakulty JU: Vladimír Papoušek, Ondřej Pešek, Michal Bauer a David Skalický

Autoři z Filozofické fakulty UK: Libuše Heczková, Marie Langrová a Josef Vojvodík

Autor za FF JU i FF UK: Petr A. Bílek

O knize Chór a disonance na webu Magnesia Litera:

Proměna společenské a kulturní atmosféry po státním převratu v únoru 1948 se promítla i do svébytné sféry literatury v celé její roli a šíři zájmu. Autoři této úctyhodné monografie uvedli kulturní a ideové souvislosti doby do širšího kontextu. Vznikla tak přínosná mezioborová syntéza, svědectví o celospolečenské manipulaci ve jménu socialistického realismu a vize lepší beztřídní společnosti. Zájem autorů se soustředí nejen na oficiální literaturu a její tvůrce, ale všímá si i aktivit vzdorujících jedinců či skupin, které usilovaly o svobodný projev a autonomní tvůrčí gesto. Není přitom opomenuta ani proměna jednotlivých literárních žánrů – lyriky, epiky a dramatu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky kniha, literatura, Magnesia Litera, Filozofická fakulta Jihočeské univerzity, Národní divadlo v Praze, Nová scéna (Praha), slavnost, Univerzita Karlova, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, výzkumné centrum, Marie Langer, Petr A. Bílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kniha CHÓR A DISONANCE výzkumného centra Filozofické fakulty Jihočeské univerzity získala cenu Magnesia Litera 2023  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.