Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská univerzita uspěla v Leidenském žebříčku

PR článek

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU) se umístila mezi nejlepšími českými univerzitami v nedávno zveřejněném Leidenském žebříčku, který porovnává vědecký výkon více než 1400 univerzit po celém světě. Tento žebříček, do kterého se JU probojovala historicky poprvé, se zaměřuje na čtyři oblasti: vědecký dopad, mezinárodní spolupráci, otevřený přístup a genderovou diverzitu.

Jihočeská univerzita se v žebříčku umístila nejlépe ze všech českých univerzit v jednom z poměrových indikátorů v kategorii vědeckého dopadu, ve kterém zaznamenala 9 % svých publikací náležejících do top 10 % publikací v daných oborech, což ji řadí mezi přední instituce v této oblasti. Nejlepšími obory na Jihočeské univerzitě jsou Life and Earth Sciences. Masarykova univerzita se umístila na druhém místě se 8 % top publikací, zatímco Univerzita Palackého v Olomouci skončila na třetím místě s 7,7 % top publikací.

V tomto ohledu získala Jihočeská univerzita také významné postavení v žebříčku celosvětově, kde se umístila na 733. místě. V absolutním počtu publikací v top 10 % je nejlépe umístěnou českou univerzitou Univerzita Karlova, která je celosvětově na 349. místě. Nejvíce publikací náležejících do 1 % nejvlivnějších výsledků získala Rockefellerova univerzita se 5 % takových publikací.

Co se týče genderové rovnosti, pět českých univerzit včetně Jihočeské univerzity překročilo hranici 30% podílu žen v publikační aktivitě. Největší zastoupení autorek nalezneme v oborech Life and Earth Sciences a Biomedical and Health Sciences. Celosvětově se nejvíce žen podílí na publikacích na polských univerzitách a na prvním místě v této kategorii je Oslo Metropolitan Universitys téměř s 60% podílem autorek.

V oblasti mezinárodní spolupráce překonaly téměř všechny české univerzity hranici 80 % publikací vzniklých ve spolupráci meziinstitucionální, meziregionální nebo mezinárodní. Nejvíce se v tomto ohledu vyznačuje opět Jihočeská univerzita s přesahem 90 %.

Pokud jde o otevřený přístup k publikacím, nejúspěšnější českou univerzitou je České vysoké učení technické v Praze s podílem publikací v otevřeném přístupu 62,5 %. V této oblasti jsou evropské univerzity, zejména britské školy, nejlepšími představiteli.

Leidenský žebříček sestavují odborníci z Centre for Science and Technology Studies (CWTS) Leidenské univerzity a na rozdíl od většiny ostatních mezinárodních žebříčků neřadí hodnocené univerzity do jednoho celkového pořadí daného kombinací a hodnotou jednotlivých indikátorů, ale umožňuje zájemcům porovnat a seřadit si hodnocené instituce dle pro něj relevantních indikátorů. Pro letošní ročník žebříčku byly hodnoceny publikace z let 2018-2021 evidované v databázi Web of Science.

Další informace o žebříčku naleznete na CWTS Leiden Ranking.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky JIhočeská univerzita, Leidenský žebříček, úspěch, vzdělání, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita uspěla v Leidenském žebříčku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.