Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kapacita prvních ročníků středních škol na jihu Čech není zaplněna

Do prvních ročníků středních škol, které zřizuje Jihočeský kraj, v září nastoupilo 7 649 žáků. Kapacita není zcela naplněna, v prvních ročnících stále zbývá 1 148 míst. V tiskové zprávě o tom informovala Hana Brožková z kanceláře jihočeského hejtmana.

"V prvních ročnících je tak stále volných 1 148 míst, z toho 432 volných míst připadá na maturitní obory a 716 míst na obory učební,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana pro školství Pavel Klíma (TOP 09). Dodal, že přihlášky do prvních ročníků středních škol si podalo 15 456 žáků.

„Situaci na krajem zřizovaných školách monitorujeme pravidelně. Nechceme připustit situaci, aby se jihočeské děti nemohly věnovat studiu oboru, který je zajímá, baví a ke kterému mají předpoklady jen proto, že jihočeské školy nemají dostatek kapacit," řekl Klíma.

Vzhledem k tomu, že ročník 2008, který loni tvořil většinu žáků v devátých třídách základních škol, byl populačně silný, vznikl na některých místech v republice velký přetlak uchazečů o místa na středních školách. Jihočeský kraj podobné problémy příliš nezasáhly. Základní školní docházku na jihu Čech letos ukončilo přibližně 6 300 žáků. Což bylo zhruba o 500 více než loni.

Dlouhodobě největší zájem je o gymnázia. Do osmiletých mělo nastoupit v září v kraji do prvního ročníku 570 žáků. V případě šestiletých šlo o 255 a u čtyřletých to bylo 815 žáků. Klíma dodal, že v prvním ročníku čtyřletých gymnázií je volných 28 míst, v šestiletých 17 a v osmiletých pět míst. Studenti gymnázií na jihu Čech tvoří více než čtvrtinu všech středoškoláků v kraji. V tomto školním roce se na středních školách v regionu vzdělává téměř 29 000 žáků.

Nejvíce volných míst je v oborech Kuchař a číšník, Strojní mechanik, Dopravní prostředky a Strojírenství. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, správa, střední, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita prvních ročníků středních škol na jihu Čech není zaplněna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.