Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SUPŠ Bechyně se chystá na oslavy 140. výročí založení školy

PR článek

Na střední uměleckoprůmyslové škole v Bechyni žáci zažívají poklidné a tvůrčí klima. V tomto lázeňském městečku umělecky nadaní žáci formulují nosné myšlenky a vyjadřují je tradičními výtvarnými technikami i novými médii. Snahou vedení školy je tento časem prověřený odkaz, zachovat a předávat dalším generacím.

Dlouhodobou vizí školy je, aby se žáci naučili kreativním způsobem a precizně řemeslně zvládnutými výstupy předávat nosné životní ideje. Lidská povrchnost je skutečnou hrozbou, neboť povrchní lidé jsou náchylní ke zmanipulování.

V umění ani v řemesle povrchnost dlouhodobě neobstojí

Jeden z otců fantaskní literatury s hlubším poselstvím J. R. R. Tolkien vyjádřil obavu, aby se pokora a rovnost nestaly duchovními principy uplatňovanými pouze mechanicky a formálně tak, že výsledkem nebude všeobecná skromnost a pokora, ale všeobecná nadutost a pýcha, dokud se nějaký skřet nezmocní prstenu moci a nenastolí otroctví. Jsou to slova, kterými předznamenal hrozbu, která je bohužel aktuální v dnešní době. Absolvent školy – režisér a herec Jan Kačer přijel začátkem října oslavit své 87. narozeniny do své „alma mater“. Umožnil žákům školy natočit s ním rozhovor.

V něm zaznělo, že vnímá lidi, kteří vzešli ze školy, jako osobnosti, které nejsou plytké. V umění ani v řemesle povrchnost dlouhodobě neobstojí a lidé, kteří se mu věnují, se vnitřně stávají opravdovými a pokornými a moc dobře vědí, že se musí zříci formální přetvářky.

Žáci se učí přemýšlet o světě okolo sebe se svými zákonitostmi a učí se vnímat archetypální zákonitosti stvořených principů světa. Pomocí výtvarných vyjadřovacích prostředků: bodů, linií, ploch, tvarů, barev kontrastů nebo harmonií, textů, snímaných obrazů, zvuků a nacházením neobvyklých souvislostí se snaží vytvářet kompozice, předměty nebo například audiovizuální výstupy v nových, funkčních a nápaditých celcích.

Nabídka výtvarných oborů

Oblasti výtvarných výrazových prostředků se v bechyňské umprumce v posledních 20 letech rozšířily. Dnes školní výtvarná tvorba obnáší opravdu pestrou nabídku forem. Škola nabízí čtyři maturitní obory: Keramický design, Průmyslový design, Grafický design a Multimediální tvorbu. Podrobněji si můžete prohlédnout nabídku oborů v odkaze.

Přihlásit se ke studiu atraktivních výtvarných oborů je možné do 30. 11. 2023. Uchazeči o studium skládají talentové zkoušky z kreslení podle skutečnosti, malby z představy a kompozičního cvičení. Zohledňován je i prospěch ze základní školy.

Den otevřených dveří se koná 7. 11. 2023. Škola pořádá přípravný kurz na talentové zkoušky a ten proběhne v sobotu 11. 11. 2023.

Mgr. Otakar Novák, ředitel školy

Ohodnoť článek

Štítky supš bechyně, vzdělání, školství, výuka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SUPŠ Bechyně se chystá na oslavy 140. výročí založení školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.