Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihočeské střední školy stále zvažují, zda se zapojí do výstražné stávky

Jihočeské střední školy stále zvažují, zda se zapojí do výstražné stávky plánované na 27. listopadu. Podle některých ředitelů ale není jisté, že protest k něčemu povede. Spíš přemýšlejí, jak budou postupovat, pokud skutečně stát sníží počet proplacených odučených hodin.

Ředitel táborského gymnázia Pierra de Coubertina Petr Nývlt řekl, že kdyby hrozil scénář omezení proplácených hodin, mohlo by to mít dopady na krácení úvazků pedagogů, což by mohlo vést k jejich odchodům ze školství. „U nás by to znamenalo propuštění tří až pěti učitelů," uvedl Nývlt. Dodal, že gymnázium má v přepočtu 50 míst pro pedagogy na plný úvazek. „A samozřejmě by tento krok vedl ke snížení kvality výuky, což v žádném případě nechceme. Když spojím všechny (v současnosti dělené) hodiny, tak zase stěží dodržím školní vzdělávací program," řekl Nývlt.

Střední průmyslová škola strojní v Českých Budějovicích má dlouhodobě problém s tím, aby sehnala pedagogy na odborné předměty. Její ředitel Jaroslav Koreš uvedl, že pokud nyní bude muset kvůli snížení proplácených hodin některé propustit, může to způsobit komplikace. „Podle našich odhadů bychom museli snížit stav o šest učitelů. Velmi pracně jsme je sháněli, protože když nabídnete 32 000 korun hrubého inženýrovi, tak to není příliš lákavé. Když je teď budeme muset propustit, v momentě, kdy se situace zase změní, tak už k nám zpátky nepůjdou," řekl Koreš.

Dodal, že i když se plánovaná stávka uskuteční, tak to na situaci mít vliv nebude. „Ono to vlastně ani nikoho nezajímá. Všem je to jedno. Vymyslel bych nějakou vtipnější formu protestu, aby ji pocítil stát. Třeba bych studentům na konci roku nerozdal vysvědčení," uvedl Koreš.

Ředitel velešínské střední odborné školy strojní a elektrotechnické Milan Timko řekl, že i případný snížený počet proplácených hodin by se do výuky nijak promítnout neměl. „Nějak bychom se s tím vyrovnali a poradili si. Myslím si, že by to šlo, aniž bychom někoho propouštěli," uvedl Timko.

Sbor pedagogů na českobudějovickém gymnáziu J. V. Jirsíka zatím účast ve stávce zvažuje. „Definitivní rozhodnutí nepadlo a zřejmě se tak stane až v dalších dnech," řekl ředitel školy Jaroslav Pustina.

Ohodnoť článek

Štítky školy, vláda, stávka, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Až vražedná nenasytná otrokářská zbrojařská válečnická lupičská zlodějská lichvářská mafie psychopatů která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů viz Pandora a na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, přestanou válčit a zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami, výrobou vražedného šrotu bude dost peněz. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost ! Všichni aktivisté, ekologové, vědci, Grety, ženy, sportovci, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Více o důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích.

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 10:43Odpovědět

Jihočeské střední školy stále zvažují, zda se zapojí do výstražné stávky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.