Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do pondělní stávky se zapojí i dvacet budějckých základních a mateřských škol

Do pondělní stávky se podle aktuálních odhadů odborů zapojí téměř 70 procent základních, středních i mateřských škol v Česku. Médiím to před víkendem potvrdila mluvčí školských odborů Jana Kašparová. Školy se do stávky zapojí v různé míře, některé budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném provozu. Další školy podle Kašparové stávku podporují. Do stávky se mimo jiné částečně či plně zapojí 20 z 32 základních i mateřských škol a školní jídelny, které jsou zřizovány městem České Budějovice.

„V tuto chvíli podle nejaktuálnějších našich odhadů se zapojení do stávky školství v České republice blíží 70 procentům,“ řekla Kašparová. Odbory chystanou stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Kritizují také to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství - tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků. Zároveň se jim nelíbí návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financované ze státního rozpočtu. Poukazují na to, že to povede ke snížení kvality výuky.

Připojují se i soukromé školy

V Česku je podle ročenky ministerstva školství přibližně 4200 základních, 1300 středních a 5400 mateřských škol. Většinu základních škol zřizují obce, zhruba 300 škol je soukromých a necelých 50 církevních. Obce zřizují i většinu mateřských škol, soukromých je přes 400 a církevních 50. Zřizovatelem středních škol je většinou kraj. V Česku je asi 300 soukromých středních škol a necelých 50 církevních. Některé školy zřizuje i ministerstvo školství či další resorty.

Podle Kašparové se v některých regionech zapojují i soukromé školy. Požadavky regionálního školství symbolicky podporuje také vysokoškolský odborový svaz. Hodinovou výstražnou stávku podpoří rovněž 13 fakult vysokých škol, mezi nimi například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Podle odborářů se do stávky zapojují i školy, ve kterých odbory nepůsobí. Na některých školách plánují podle Kašparové doprovodné programy.

Stávku podporují také vychovatelé, kteří pracují například v domovech dětí a mládeže nebo ve výchovných ústavech, a někteří studenti středních škol. Iniciativa Studenti pro školství uspořádá v pondělí v Praze protest.

Stávkovat se bude i v Budějcích

Do stávky v pondělí 27. listopadu se částečně či plně zapojí 20 z 32 základních i mateřských škol a školní jídelny, které jsou zřizovány městem České Budějovice. Na této stránce je k dispozici kompletní tabulka s přehledem škol.

„Detailní informace mohou zákonní zástupci nalézt na webových stránkách jednotlivých škol, dále doporučujeme využít nástroje, na které jsou při komunikaci se školou zvyklí, například program Bakaláři, Edupage, Naše MŠ a jiné,“ informovala mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) po úterním jednání s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem řekl, že vláda je připravená zvážit převedení ještě čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy, ale až počátkem příštího roku po bilanci letošního státního rozpočtu a čerpání evropských fondů. Peníze by tak měly být připravené při rozepisování rozpočtů jednotlivých škol na konci ledna.

Bek ve čtvrtek uvedl, že s rozpočtem školství spokojený není. Zároveň je však podle něj potřeba být realisty v tom, co se dá pro školství získat. Řekl také, že ministerstvo bude v příštím roce financovat více úvazků než letos, ať se udělá jakákoliv změna maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školství, stávka, Česko, Jana Kašparová, rozpočet, mateřská škola, peníze, státní rozpočet, střední škola, odbory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do pondělní stávky se zapojí i dvacet budějckých základních a mateřských škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.