Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak se na Střední odborné škole elektrotechnické, COP Hluboké nad Vltavou připravují budoucí odborníci

PR článek

Ve Střední odborné škole elektrotechnické, Centru odborné přípravy v Hluboké nad Vltavou se studium zaměřuje nejen na teorii, ale také na získávání nezbytných dovedností prostřednictvím praktické výuky a dalšího odborného vzdělávání.

Praktická výuka je nedílnou součástí vzdělávacího procesu na této škole. Žáci mají možnost pracovat s moderním vybavením a technologiemi, které jsou dnes používány v praxi.

Dobře vybavené odborné učebny jsou podmínkou kvalitní výuky.

V učebně zaměřené na zabezpečovací techniku a kamerové systémy je možné simulovat bezpečnostní rizika pro daný objekt. Žáci se naučí programovat “chytrou elektroinstalaci”, tzv. smart home, včetně efektivního využívání energií díky automatizaci elektroinstalace bytových domů. V další učebně specializované na automatizaci domácností a výrobních linek se seznamují s využíváním PLC a programovatelných automatů a stále rozšiřujícím se Internetem věcí (IoT).

V učebnách slaboproudé elektrotechniky je výuka specializovaná na konfiguraci a zapojování různých elektrotechnických zapojení, včetně měřících technik. V dílně na opravu a servis domácích elektrospotřebičů si žáci osvojují další praktické dovednosti, které dokáží zúročit na odborných soutěžích a přehlídkách.

V učebně zaměřené na elektrotechniku se žáci učí zapojovat světelné a tepelné spotřebiče a provádět na nich potřebná měření. Žáci vyšších ročníků jsou připravováni na kompletní zvládnutí složitějšího zapojení, například zapojení elektrokotlů, tepelných čerpadel, stykačových zapojení, elektrických pohonů a fotovoltaiky, včetně řešení závad a poruch stávajících zařízení.

Další učebny jsou dílnami kabelových technologií. Žáci se zde učí pokládat a zapojovat různé typy kabelových skříní. Důraz je kladen také na zvládnutí správné diagnostiky a řešení poruch elektrického vedení. Největší učebna je pak zaměřená na kompletní domovní elektroinstalaci a rozvod nadzemního vedení.

Odborné vzdělávání v učebnách nekončí.

Důležitým prvkem odborného výcviku je spolupráce se zaměstnavateli a praxe ve firmách. Škola má smluvní vztahy s různými elektrotechnickými firmami, které poskytují žákům možnost absolvovat odbornou praxi. Během této praxe mají žáci možnost aplikovat, co se ve škole naučili, v reálném pracovním prostředí a získat cenné zkušenosti.

Další formou odborného vzdělávání je účast na různých seminářích, přednáškách, workshopech a soutěžích. Škola aktivně podporuje své žáky v jejich dalším rozvoji a motivuje je k účasti na těchto akcích. Díky nim mají žáci možnost setkat se s odborníky z praxe, rozšířit si své znalosti a navázat kontakty s lidmi ze stejného oboru. Každoročně se žáci školy umisťují na předních místech v odborných soutěžích.

Centrum odborné přípravy — vzdělání pro praxi a kariérní růst.

Kurzy dalšího vzdělávání v oboru elektro jsou předmětem velkého zájmu uchazečů z řad veřejnosti a především firem. Jsou realizovány přes tzv. “profesní kvalifikace” a v rámci kurzu by měl být absolvent schopen po jednoročním studiu získat výuční list v oboru “ Elektrikář”. Mezi vyhledávané profesní elektro kurzy patří: Kurz práce pod napětím, pro který škola vybavila i specializované učebny, kde si frekventanti tohoto kurzu projdou výukou vybraných pracovních postupů oprav elektrického vedení se zřetelem na zachování všech bezpečnostních předpisů. Dalším kurzem je Kurz kabelových souborů a Kurz odborné způsobilosti v elektrotechnice dle zákona č. 250/2021 Sb. a NV č. 194/2022 Sb. Složením zkoušek pak absolventi získávají a obnovují si potřebné certifikáty.

Budoucnost patří připraveným.

„Naše škola připravuje své žáky na budoucí profesní dráhu v oblasti elektrotechniky. Díky modernímu vybavení, důrazu na praktickou výuku a další odborné vzdělávání získávají naši absolventi potřebné znalosti a dovednosti, které jim zajistí úspěch v zaměstnání,“ shrnuje ředitel školy Ing. Pavel Zasadil.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vzdělání, střední škola, studium, hluboká nad vltavou

Jak se na Střední odborné škole elektrotechnické, COP Hluboké nad Vltavou připravují budoucí odborníci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.