Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Konference Diakonická pastorace se zaměří na podoby duchovní služby ve veřejném prostoru

PR článek

Další studijní den, tentokrát o diakonické pastoraci, proběhne v pátek 9. února 2024 na Teologické fakultě JU v Českých Budějovicích. Organizátoři si kladou za cíl reflektovat v ekumenickém rozměru zkušenosti s duchovní službou v necírkevním prostředí a hledat pro ni odpovídající teologické a pastorační koncepty.

Konference bude vycházet z příspěvků odborníků z praxe, které budou v diskusi reflektovány akademickými teology z katolického a evangelického prostředí. Vychází z přesvědčení, že stávající pastorační praxe představuje locus theologicus - místo, kde vzniká teologie, která může inspirovat promýšlení pastoračních témat v akademické teologii i výuku studentů. Do závěrečné reflexe se zapojí také studenti nebo odborník na pomáhající profese. Budou si klást otázky po tom, jakými důrazy, koncepty či dilematy se pastorace mimo čistě církevní kontext vyznačuje a co je důležité pro její nositele.

Do možných podob uvažování o diakonické pastoraci uvede nově zvolený děkan fakulty Michal Opatrný. Následný program bude rozdělen do čtyř tematických bloků se zaměřením na sociální oblast, ozbrojené složky, školství a další nenábožensky vymezené sektory. Ladislav Heryán bude hovořit o službě v mimocírkevním prostředí jako o sdílení života s Bohem s druhými, Martin Sedloň a Lucie Vavrušková představí praxi spolku K srdci, který na křesťanském základě vytváří společenství s lidmi bez domova. Jiří I. Laňka se podělí o zkušenosti s kaplanskou službou u Policie ČR a Michael Martinek bude reflektovat dlouholeté zkušenosti z prostředí Vězeňské duchovenské péče. Josef Prokeš a Aleš Wrana vyjdou v uvažování o diakonické pastoraci z kontextu školství. V bloku o pastoraci v nenáboženském prostředí zmíní Adéla Muchová podoby městské pastorace v Linci, Vítězslav Vurst představí možnosti spirituálního provázení nenáboženských lidí v kontextu hospicové péče a Karel Šimr si položí otázku, jaká je z liturgického pohledu vhodná podoba obřadů po velkých neštěstích, jakým byl útok na Filosofické fakultě UK v Praze.

Diakonická pastorace představuje zatím ne zcela jasně vymezenou, ale v praxi významnou podobu duchovní péče, která vychází z prostředí církve, ale odehrává se ve veřejném prostoru s cílem doprovázet jednotlivce nebo společenství v různých životních situacích z perspektivy křesťanské víry.

Studijní den je otevřen všem zájemcům o jeho téma. Bližší informace a odkaz na registraci je možné najít zde.

Ohodnoť článek

Štítky Diakonická pastorace, konference, vzdělání, jihočeská univerzita, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konference Diakonická pastorace se zaměří na podoby duchovní služby ve veřejném prostoru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.