Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Žáci ZŠ a MŠ Kubatova navštívili redakci Drbny

Redakce Budějcké Drbny přivítala koncem dubna ve své redakci žáky ZŠ a MŠ Kubatova, kteří se podílejí na tvorbě školního časopisu Kubík. Při zhruba tříhodinovém workshopu si poslechli nejen rady, které jim mohou pomoci při tvorbě časopisu, ale také získali informace, jak vypadá běžný den v redakci.

„Bylo to krásné dopoledne a všichni z redakce školního časopisu Kubík jsme si to moc užili. Exkurze byla opravdu zajímavá, přínosná a zábavná. Dostali jsme dobré rady do začátku a dozvěděli jsme se spoustu nových informací,“ shrnula Alena Pechová ze ZŠ a MŠ Kubatova a doplnila: „Překvapilo nás například, že v každé redakci Drbny je vždy jen jeden šéfredaktor a jeden redaktor (plus externisté). Jak zvládnou napsat tolik článků a tak rychle? Největším překvapením pro nás bylo to, že redaktoři ví o všem tak rychle, protože dostávají informace přímo od záchranných složek na whatsappových skupinách nebo formou SMS.“

Návštěva školáků, pro které je novinařina jejich hobby při studiu, byla obohacující také pro samotnou redakci. „Je až překvapivé, jak velký přehled o fungování médií žáci základní školy měli. Pro celou skupinku jsme si připravili také jeden úkol, který obnášel tvorbu článku. Za sebe musím říct, že všichni obstáli a určitě vnímám čas strávený s žáky jako přínosný i po naší redakci,“ dodal šéfredaktor vydavatelství Michael Daněk.

Na jeho slova navazuje také koordinátorka Jaroslava Janáčková z MAS Rozkvět, z.s., který návštěvu v rámci projektu spolupráce škol na Českobudějovicku - MAP IV ORP ČB zorganizoval. „Exkurze v redakci Budějcké Drbny byla pro skupinu žáků českobudějovické ZŠ Kubatova v rámci aktivit setkávání školních časopisů nevšedním zážitkem! A věřím, že žákům pomohla v orientaci ve světě médií. Obzvláště děkujeme panu Michaelu Daňkovi, panu Radku Šubovi a paní Ditě Dvořákové za jejich poutavé prezentace a za to, že se s námi podělili o své zkušenosti,“ uzavřela.


Návštěva redakce pohledem školáků:  Byli jsme v Budějcké Drbně!

Měli jsme možnost podívat se, jak to funguje v profesionální redakci. I díky spolupráci s projektem MAP IV ORP ČB jsme v pátek 26. dubna navštívili redakci Budějcké Drbny.

Uvítala nás Dita Dvořáková, která má na starosti marketing a správu sociálních sítí. Pověděla nám o vzniku Drbny a jejích počátcích. Drbna vznikla v Českých Budějovicích před 13 lety a nyní už je v 10 krajích po celé České republice. Většina čtenářů (77 %) čte články na mobilu. Pak nám obchodní ředitel Radek Šuba vysvětlil, jak funguje financování médií. Veřejnoprávní média si všichni platíme, zatímco komerční média se financují z reklam, sponzoringu, spolupráce nebo třeba předplatného.

Nakonec si nás vzal na starost přímo šéfredaktor celé Drbny Michael Daněk. Vyprávěl nám o svých začátcích a o své kariéře a také o tom, jak se prosadit jako začínající novinář. Začátky jsou určitě těžké, ale vyplatí se to. Pro regionální média není třeba studium žurnalistiky, stačí mít hlavně dobrou znalost českého jazyka, zajímat se o kraj a být flexibilní. To znamená, že není pevná pracovní doba. Když se něco stane, je třeba o tom napsat co nejdříve, třeba i v noci.

Mohli jsme si také prohlédnout redakční systém, ve kterém se píší články, a zjistili jsme, že nevypadá moc složitě. Dozvěděli jsme se, že v prvním odstavci článku, který se nazývá perex, by mělo být obsaženo vše podstatné. Pak následuje tělo článku, kde už jsou další podrobnosti. Také je třeba dodržovat tzv. etické kodexy. To znamená, že třeba nezveřejníte fotografii, na které je vidět například oběť dopravní nehody. Velmi nás překvapilo, jak redaktoři tak rychle zjistí, že se stala vážná nehoda apod. Jsou informováni přímo od složek integrovaného záchranného systému. Redaktoři jsou na whatsappových skupinách, kde jsou hasiči, policisté nebo záchranáři, a odtud se to dozví. Policie například posílá SMS redaktorům, pokud se něco stane. Všechny důležité informace jim tedy dávají samy záchranné složky.

V druhé části exkurze jsme si vyzkoušeli práci redaktora, když jsme dostali informace od záchranných složek o ženě, která se topila, protože jí spadl telefon do řeky. Ve dvou týmech jsme se pokusili napsat o této skutečné události článek a pak jsme si o tom povídali s panem šéfredaktorem, který nám poradil, co udělat jinak a jak to napsat lépe.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Drbna.cz, návštěva, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci ZŠ a MŠ Kubatova navštívili redakci Drbny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.