Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Počet lidí s vysokoškolským vzděláním na jihu Čech se za 20 let zdvojnásobil

Počet lidí s vysokoškolským vzděláním se na jihu Čech za posledních 20 let téměř zdvojnásobil. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2021 jich bylo 79 899, zatímco v roce 2001 bylo v regionu 40 468 vysokoškoláků. Hejtman jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) se chce ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou zaměřit na to, aby vznikaly obory, jejichž absolventi budou mít vyšší uplatnění na trhu.

„Měl jsem schůzku s novým rektorem univerzity Pavlem Kozákem. Chtěli bychom spolupracovat na tom, aby z vysoké školy vycházeli studenti, kteří seženou zaměstnání v oboru. Aby nestudovali zaměření, s nímž pak těžko najdou uplatnění," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Jihočeský kraj patří dlouhodobě mezi regiony s nižší nezaměstnaností. Momentálně se pohybuje kolem tří procent. Podle posledních údajů úřadu práce hledalo zaměstnání na konci dubna 13 785 lidí. „Registrujeme přibližně pět až deset procent vysokoškoláků, kteří shání zaměstnání. Jedná se o trend, který se v posledních letech nemění. Největší podíl mezi lidmi hledajícími práci tvoří středoškoláci," řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce ČR.

Vysokoškoláků v Jihočeském kraji dlouhodobě přibývá. V roce 1980 jich bylo 19 019, což představovalo lehce přes čtyři procenta populace nad 15 let s trvalým pobytem v regionu. V roce 2021 to bylo přes 15 procent. „Na trhu práce je poptávka po řadě míst pro vysokoškoláky. A pokud bychom pro tyto profese dokázali na Jihočeské univerzitě najít v budoucnosti nové obory, situaci by to třeba aspoň částečně vyřešilo," řekl hejtman.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeská univerzita

Štítky ČR, školy, správa, zaměstnanost, vysoké, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Vysokoškoláků je dvakrát tolik. Ovšem úroveň je ale bídná a kdyby měli být započítáni ti kteří jsou na úrovni těch před dvaceti lety tak jich bude míň.

Pátek, 24. května 2024, 11:03Odpovědět

Počet lidí s vysokoškolským vzděláním na jihu Čech se za 20 let zdvojnásobil  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.