Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Jihočeská koalice nehodlá výrazně zvyšovat kapacitu středních škol

Zástupci současné koalice ve vedení Jihočeského kraje nehodlají výrazně navyšovat kapacitu středních škol. Podle opozičních Pirátů ale region potřebuje více míst hlavně ve čtyřletých gymnáziích a lyceích. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Prozatím nebudeme navyšovat počty gymnaziálních tříd, budeme pracovat na vyšší kvalitě všech jihočeských gymnázií především přes tlak na ředitele a jejich přístup k moderním vzdělávacím metodám. Letos otevíráme tři třídy technických lyceí přesně v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání. Po analýze výsledků přijímacího řízení možná otevřeme příští rok technické lyceum v oblastech, kde technické maturitní obory nejsou a chybí,“ uvedl hejtmanův náměstek Pavel Klíma, který povede v podzimních krajských volbách koalici Společně pro jižní Čechy.

Na jihu Čech je devět desítek středních škol a většinu zřizuje kraj. V posledních letech stoupla poptávky po místech na gymnáziích, zejména čtyřletých. Vedení kraje ještě čeká na konečné vyhodnocení přijímacího řízení na střední školy, ale ať dopadne jakkoliv, podle hejtmana Martina Kuby (ODS) nepředpokládá, že by navýšilo kapacitu středních škol. „Pokud bychom to udělali, na některých místech by hrozilo, že k přijetí i na gymnáziu by stačilo 30 bodů ze 100. Potom ale zůstává otázka, zda takoví žáci vůbec školu dokončí, a pokud ji dokončí, jaké bude jejich další uplatnění,“ řekl Kuba (ODS).

Tvrdí, že není smyslem vzdělávacího systému zajistit pro všechny zájemce místa na gymnáziích, která by měla zůstat výběrovou školou. Školství by podle hejtmana naopak mělo více reagovat na požadavky pracovního trhu.

Podle krajského zastupitele Josefa Soumara, který na jihu Čech povede do podzimních voleb Piráty, je však nutné přizpůsobit školy poptávce uchazečů. „Rozšiřování kapacit čtyřletých gymnázií a lyceí v Jihočeském kraji je nutnost, pokud nechceme plýtvat potenciálem mladých lidí. Situace sice není tak problematická jako v Praze a okolí, nicméně letošní výsledky přijímacích zkoušek nám ukazují, že úspěšnost uchazečů v první prioritě na čtyřletá gymnázia je v Jihočeském kraji 56,9 procenta. To je druhý nejhorší výsledek hned po Praze. V překladu to znamená, že přes 43 procent žáků v kraji se nedostalo na prioritní gymnázium a dostalo se až na druhou nebo třetí školu v pořadí,“ uvedl Soumar.

V Jihočeském kraji se hlásilo do prvních ročníků středních škol a víceletých gymnázií pro příští školní rok 9095 uchazečů. V prvním kole přijímacího řízení jich uspělo 7792.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, volby, střední, kraje, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská koalice nehodlá výrazně zvyšovat kapacitu středních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.