Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jihočeské školy se připravují na nový školní rok, kraj do nich investoval stovky milionů

Moderní prostory pro budoucí kadeřníky a kadeřnice, komfortní skleníky pro zemědělské či rybářské obory, nejlepší přístrojové vybavení do specializovaných elektrotechnických učeben či úplně nový taneční sál pro vyznavače elegantního pohybu. Jihočeské školy se právě připravují na nové školní roky s ambiciózními stavebními projekty, které studentům zajistí moderní a komfortní zázemí.

Střední obchodní škola na Husově ulici v Českých Budějovicích získá novou moderní budovu, která obohatí historické centrum města. „U této akce jsem od počátku. Jedná se o velmi náročný projekt a nebylo lehké jeho podobu přes námitky památkářů prosadit. Nakonec se to podařilo i díky vynikající spolupráci s paní ředitelkou Jarmilou Benýškovou a myslím, že až bude hotovo, je opravdu nač se těšit,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma (TOP 09) s tím, že stavba za více než 42 milionů korun je z poloviny financována z evropských dotací.

Ředitelka Jarmila Benýšková dodala, že v nové budově budou čtyři odborné a dvě kmenové učebny a moderní kadeřnictví, které bude sloužit i veřejnosti. „Předpokládáme, že první žáky v těchto prostorách přivítáme už ve druhém pololetí tohoto školního roku,“ řekla ředitelka.

Střední zemědělská škola v Táboře se od nového školního roku bude pyšnit kompletně zrekonstruovaným skleníkem, který se nachází v místní botanické zahradě přístupné veřejnosti. „Pro žáky naší školy je skleník nezbytná učební pomůcka. Ať už kvůli poznávání různých biotopů, reakcí rostlin na vnější vlivy, které mohou zúročit při své budoucí práci. A v neposlední řadě je pro život důležitá i krása, kterou nám rostliny do života přinášejí,“ řekla s úsměvem ředitelka školy Blažena Hořejší. Na stavbu za více než osm milionů korun přispěly evropské dotace částkou šest milionů. Zbytek hradil kraj.

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích se může těšit na novou třípatrovou přístavbu. „Díky pětimilionovému příspěvku kraje a společnosti ČEZ pořídíme do učeben elektrických strojů a elektroenergetiky kompletně nové vybavení, které odpovídá současným trendům,“ uvedl ředitel školy Jaroslav Koreš.

„Budeme připraveni učit více odbornosti, a hlavně učit žáky po skupinách. Budeme mít více hodin pro cvičení, nové vybavení, jsme prostě celkově zas o krok dál,“ dodal.

Základní umělecká škola v Sezimově Ústí připravuje pro své žáky nový taneční sál. „Taneční obor se dosud musel střídat ve společných prostorách s literárně dramatickým oborem, který jsme otevřeli před čtyřmi lety. Zájem o oba obory je enormní, proto nám nový prostor moc pomůže,“ řekl ředitel ZUŠ Richard Mlázovský.

Klíma dodal, že podpora umělecké činnosti dětí je pro Jihočeský kraj prioritou. „Zřizujeme celkem 22 uměleckých škol a chceme, aby volnočasové aktivity jihočeských dětí a jejich umělecký rozvoj byl na profesionální úrovni,“ řekl Klíma a upřesnil, že veškeré náklady, více než patnáct milionů korun, hradí Jihočeský kraj z Fondu rozvoje školství.

Domov mládeže na Holečkově ulici v Českých Budějovicích zvýší svou kapacitu o sedmdesát míst a celkově zlepší komfort ubytování pro všechny žáky. „Budou tu bytová studia, dva pokoje, dvoulůžkový a třílůžkový se společným sociálním zařízením. Zároveň tu bude kuchyňka, společenská místnost, kancelář vychovatelů a evakuační výtah,“ uvedla ředitelka Lucie Křížová. Náklady na stavbu v tomto případě činí 151 milionů. Vše je hrazeno z krajského Fondu rozvoje školství. Celková kapacita domova mládeže bude po rekonstrukci činit 270 míst.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jihočeského kraje

Štítky školství, školy, modernizace, učebny, skleník, taneční sál, jihočeský kraj, jižní čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské školy se připravují na nový školní rok, kraj do nich investoval stovky milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.