Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

České Budějovice razantně navýšily investice do škol a školek

PR článek

Vedení města klade důraz na kvalitní vzdělání, protože je klíčem k úspěšné budoucnosti mladé generace. V této souvislosti investuje stovky milionů korun do modernizace a zlepšování základních a mateřských škol.

„Naše školy a školky byly bohužel dlouhodobě podfinancované. Jedním z našich cílů je tedy zlepšit jejich prostředí i technický stav. Daří se nám modernizovat vybavení, rozšiřovat kapacity pro sportování či snižovat energetickou náročnost budov,“ sdělil 1. náměstek primátorky Petr Maroš, který je zodpovědný za investice.

Jedním z klíčových projektů je modernizace učeben. Do některých už byly dodány třeba interaktivní tabule či počítačové vybavení. Jmenovat můžeme ZŠ a MŠ Nová, která má moderní multimediální učebnu cizích jazyků či ZŠ a MŠ Vl. Rady, kde děti nově využívají multimediální třídu i zmíněné interaktivní tabule. Nové pomůcky významně přispívají k tomu, aby učitelé mohli využívat nejnovějších pedagogických přístupů a zároveň zajišťují, že se děti učí v příjemném a inspirativním prostředí.

Mezi největší investice patří čerstvě otevřená tělocvična na ZŠ Dukelská a dokončovaná na ZŠ Máj I.

„Z nového vybavení mám velkou radost a s chutí jsem si ho také osobně vyzkoušel. To je ale pouze jedna stránka věci. Nákladné práce probíhají i na místech, které nejsou vidět, ale pro fungování škol jsou nezbytné. Vyměňují se rozvody, opravuje kanalizace a celkově se významně zlepšujeme technický stav budov. Sem patří například ZŠ Čéčova a ZŠ Dukelská, kde došlo k rekonstrukcím elektroinstalace. K nejnákladnějším akcím patří snížení energetické náročnosti Mateřské školy Větrná, které bude hotové v listopadu 2025. Postupně tam dochází k zateplení pavilonů, některé jsou dvoupodlažní, hospodářské budovy a spojovací chodby. Součástí je i nová kompletní vnitřní silnoproudá elektroinstalace, vzduchotechnika a chlazení s tepelnými čerpadly včetně měření a regulace. Podobná rekonstrukce byla nedávno ukončena na MŠ K. Štěcha. Nezapomínáme ale ani na základní školy. Na ZŠ a MŠ Kubatova se aktuálně kompletně obnovuje školní atrium, kde vzniknou plochy pro volnočasové aktivity dětí. Dokončuje se velká rekonstrukce ZŠ TGM v Novém Vrátě, která je nově zateplená a má půdní vestavbu pro počítačovou učebnu, běžnou třídu a prostory pro školní družinu,“ shrnul aktuální práce Petr Maroš.

V centru pozornosti města je i zlepšování a rozšiřování sportovišť základních škol. „Jako celoživotní sportovec vím, že děti musejí rozvíjet svoje fyzické dovednosti, učit se vyhrávat i prohrávat a vést zdravý životní styl. Investic je tolik, že se jenom těžko vyjmenují najednou. Největší jsou teď čerstvě otevřená tělocvična na ZŠ Dukelská a dokončovaná na ZŠ Máj I.  Modernizací a rozšiřováním procházejí i venkovní hřiště u škol, například sportoviště v Rožnově – na ZŠ a MŠ L. Kuby či na ZŠ Máj II a připravujeme rekonstrukce hřišť na ZŠ Bezdrevská, Nerudova a Grünwaldova," vyjmenoval náměstek.

S vyššími investicemi do školských zařízení se počítá dlouhodobě, další investice budou proto následovat. „Vzdělávání bereme velmi vážně a chceme vytvořit podmínky pro to, aby děti mohly získávat znalosti v kvalitním a pěkném prostředí,“ dodal Petr Maroš a dětem i učitelům popřál mnoho příjemných zážitků v novém školním roce.

Ohodnoť článek

Štítky České Budějovice, školy, školky, vzdělání, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice razantně navýšily investice do škol a školek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.