Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekDnes, 11:00
Moderní výuka, skvělé výsledky, mezinárodní spolupráce a úspěchy žáků – to vše spojuje Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu v Českých Budějovicích, která se řadí mezi špičku oborového vzdělávání v České republice.
V loňském roce škola získala prestižní ocenění „Škola roku“ od Asociace hotelů a restaurací České republiky. Toto uznání potvrzuje, že výuka na „hotelové škole“ v Českých Budějovicích patří k nejkvalitnějším v zemi – propojuje teorii s praxí, reaguje na potřeby trhu práce a nabízí studentům skutečné profesní zázemí.
Jižní Čechy jsou neodmyslitelně spjaty s cestovním ruchem, turistikou a gastronomií, z čehož vyplývají i možnosti uplatnění absolventů. Lipensko, rakouské a německé příhraniční oblasti potřebují ty, které přitahuje a baví práce v gastronomii nebo se rádi věnují hostům.
Škola nabízí tradiční obory Hotelnictví a turismus, Gastronomie a tříleté učební obory Kuchař – číšník, Kuchař, Číšník/servírka. Novinkou letošního roku je čtyřletý maturitní obor Lyceum se zaměřením na cizí jazyky, cestovní ruch a dějiny kultury, který propojuje humanitní vzdělávání s praktickými dovednostmi a otevírá cestu ke studiu na vysokých školách i kariéře v oblasti kultury, turismu a médií. Od 1. ročníku se žáci oboru Lyceum učí tři cizí jazyky – angličtinu, němčinu a jeden volitelný jazyk. Na výběr mají žáci z francouzštiny, španělštiny nebo italštiny. Velký důraz je kladen také na komunikaci, kulturní přehled, profesní vystupování a praktické dovednosti získané stážemi ve vybraných firmách.
Velkou výhodou pro studenty oboru Gastronomie je možnost získat maturitní vysvědčení i výuční list. Kombinace teoretických znalostí a praktických dovedností zaručuje vynikající uplatnění nejen v Jihočeském kraji, ale i v Rakousku, Německu či dalších turistických oblastech.
Součástí vzdělávání všech oborů školy jsou specializované kurzy – barmanský, baristický, sommelierský, kurz čepování piva, studené kuchyně nebo moderního zdobení. Velký ohlas měl seminář se šéfkuchařem Romanem Paulusem, který spolupracuje se školou a podílí se na přípravě nadaných žáků.
„Moderní gastronomie a turismus hledají nové trendy a my chceme být u toho. Podporujeme aktivity našich žáků a dáváme jim příležitost vyzkoušet si své schopnosti v praxi. I proto realizujeme projekt Inovativní vzdělávání,“ říká ředitelka školy Mgr. Zdeňka Erhartová.
Zájemci o studium jsou srdečně zváni na dny otevřených dveří, které se uskuteční 8. listopadu 2025, 10. a 28. ledna 2026. Přijďte poznat prostředí školy, setkat se s učiteli i studenty a zjistit, proč právě SŠ a VOŠ cestovního ruchu v Českých Budějovicích patří mezi nejlepší školy v oboru.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám