Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cestovní ruch má budoucnost

Moderní výuka, skvělé výsledky, mezinárodní spolupráce a úspěchy žáků – to vše spojuje Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu v Českých Budějovicích, která se řadí mezi špičku oborového vzdělávání v České republice.

V loňském roce škola získala prestižní ocenění „Škola roku“ od Asociace hotelů a restaurací České republiky. Toto uznání potvrzuje, že výuka na „hotelové škole“ v Českých Budějovicích patří k nejkvalitnějším v zemi – propojuje teorii s praxí, reaguje na potřeby trhu práce a nabízí studentům skutečné profesní zázemí.

Moderní obory, které mají budoucnost

Jižní Čechy jsou neodmyslitelně spjaty s cestovním ruchem, turistikou a gastronomií, z čehož vyplývají i možnosti uplatnění absolventů. Lipensko, rakouské a německé příhraniční oblasti potřebují ty, které přitahuje a baví práce v gastronomii nebo se rádi věnují hostům.

Škola nabízí tradiční obory Hotelnictví a turismus, Gastronomie a tříleté učební obory Kuchař – číšník, Kuchař, Číšník/servírka. Novinkou letošního roku je čtyřletý maturitní obor Lyceum se zaměřením na cizí jazyky, cestovní ruch a dějiny kultury, který propojuje humanitní vzdělávání s praktickými dovednostmi a otevírá cestu ke studiu na vysokých školách i kariéře v oblasti kultury, turismu a médií. Od 1. ročníku se žáci oboru Lyceum učí tři cizí jazyky – angličtinu, němčinu a jeden volitelný jazyk. Na výběr mají žáci z francouzštiny, španělštiny nebo italštiny. Velký důraz je kladen také na komunikaci, kulturní přehled, profesní vystupování a praktické dovednosti získané stážemi ve vybraných firmách.

Dvě kvalifikace a jistota uplatnění

Velkou výhodou pro studenty oboru Gastronomie je možnost získat maturitní vysvědčení i výuční list. Kombinace teoretických znalostí a praktických dovedností zaručuje vynikající uplatnění nejen v Jihočeském kraji, ale i v Rakousku, Německu či dalších turistických oblastech.

Odborné kurzy a úspěchy žáků

Součástí vzdělávání všech oborů školy jsou specializované kurzy – barmanský, baristický, sommelierský, kurz čepování piva, studené kuchyně nebo moderního zdobení. Velký ohlas měl seminář se šéfkuchařem Romanem Paulusem, který spolupracuje se školou a podílí se na přípravě nadaných žáků.

„Moderní gastronomie a turismus hledají nové trendy a my chceme být u toho. Podporujeme aktivity našich žáků a dáváme jim příležitost vyzkoušet si své schopnosti v praxi. I proto realizujeme projekt Inovativní vzdělávání,“ říká ředitelka školy Mgr. Zdeňka Erhartová.

Přijďte se přesvědčit osobně!

Zájemci o studium jsou srdečně zváni na dny otevřených dveří, které se uskuteční 8. listopadu 2025, 10. a 28. ledna 2026. Přijďte poznat prostředí školy, setkat se s učiteli i studenty a zjistit, proč právě SŠ a VOŠ cestovního ruchu v Českých Budějovicích patří mezi nejlepší školy v oboru.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky cestovní ruch, gastronomie, turismus, Česko, Jihočeský kraj, České Budějovice, Rakousko, Německo, Roman Paulus

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.