Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jadernou maturitu v Temelíně složilo 33 studentů

Základy jaderné fyziky, strojírenství, nebo chemie. To je neúplný výčet předmětů, ze kterých v závěru dubna neformálně maturovalo 33 studentů z osmi středních škol a gymnázií v Jaderné elektrárně Temelín při 8. Jaderné maturitě. Ještě předtím absolvovali dva dny ve výcvikovém středisku, ale i přímo uvnitř největší české elektrárny.

„Jaderná maturita je jeden z našich nejúspěšnějších projektů, kdy vybraní studenti z desítek českých středních škol poznávají tři dni provoz elektrárny Temelín. Doslova si osahají řadu zařízení. A není tajemstvím, že řada z nich k nám následně, většinou po absolvování vysoké školy, nastupuje do zaměstnání,“ popisuje fungování Jaderné maturity expert strategického náboru společnosti ČEZ Pavel Šimák. Letošní druhý a poslední běh 8. Jaderné maturity se na Temelíně uskuteční v závěru května. I na něj přijede dohromady čtyřicet studentů a jejich učitelů.

Na rozdíl od skutečné maturity nebyla ta jaderná příliš velkým strašákem, uspěli v ní všichni absolventi. Králem letošního prvního běhu 8. Jaderné maturity se stal Jaroslav Dlesk, student 3. ročníku SPŠ Písek.

Ke zvládnutí poměrně náročné látky studentům pomohly především přednášky a diskuze se špičkovými odborníky. Ani letos nechyběla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, nový ředitel Temelína Bohdan Zronek, nebo operátoři jaderných bloků. „Přednáška a závěrečná beseda s paní předsedkyní státního dozoru Danou Drábovou byly velice zajímavé a přínosné. Poskytlo mi to nový náhled na vývoj v energetice,“ říká Honza Kollarczyk, student budějckého Gymnázia Česká.

„Děkuji za nádherné a hlavně přínosné tři dni na Temelíně. Líbilo se mi skvělé podání informací od lidí z praxe, a to ve srozumitelné podobě,“ napsal v závěrečném dotazníku Marek Zimmel, student SPŠ strojní a elektrotechnické České Budějovice. „Bylo to fajn a rád bych se v budoucnu zúčastnil i čtrnáctidenní Letní univerzity,“ přeje si Ondra Ondryáš, student SPŠ Ostrava.

Vzdělávací projekty v jihočeské jaderné elektrárně v letošním roce ještě zdaleka nekončí. Po květnovém druhém běhu Jaderné maturity vystřídají v průběhu prázdnin středoškoláky, jejich starší kolegové z technických vysokých škol, na které čeká Letní univerzita zahrnující kromě jiného i návštěvu reaktorového sálu.

Foto: Pavel Šimák

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, jaderná maturita, studenti, Dana Drábová, Bohdan Zronek, maturita, Temelín, ČEZ, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jadernou maturitu v Temelíně složilo 33 studentů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.