Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Filozofie soukromých škol EDUCAnet je úspěšná, proto se v září nově otevře i základní škola

Síť soukromých škol EDUCAnet otevře letos v září v Českých Budějovicích po střední škole i nově školu základní. Chce rodičům a dětem nabídnout něco ze své filozofie pro školy střední, zároveň však také mnohé nové.

Střední školy EDUCAnet se po celé republice prezentují moderní výukou. Ta se jednak projevuje využíváním moderních technologií - studenti si nekupují učebnice a sešity, ale pracují s notebookem nebo tabletem, jednak moderními výukovými postupy - aktivními úkoly na vyhledávání a třídění informací, dlouhodobými i krátkodobými projekty a samozřejmě mezinárodní spoluprací. Společným jmenovatelem pro střední a novou základní školu by pak měl být především malý počet žáků ve třídě a individuální přístup, který moderní výuku umožňuje.

„Mnohým studentům nevyhovuje tradiční výuka ve třicetičlenné třídě ve stylu: výklad - zápis - naučení se - test. My necháváme studenty samostatně informace vyhledávat, vyhodnocovat jejich důležitost a pravdivost a následně o nich diskutovat. Oboustranná komunikace mezi učitelem a žákem je pro nás základem výuky, sázíme na zvídavost a zájem studentů a také na to, že když něčemu nerozumí, prostě se ptají po vysvětlení. Učení se zpaměti něčemu, čemu nerozumím, je přesně opak toho, o co se snažíme,“ popisuje styl výuky jeden z učitelů. „V hodinách slohu je například stěžejní moment, kdy si se studenty jejich texty čteme a povídáme si o nich. Studenti tak nejenom slyší svůj text číst nahlas, a uvědomí si tak možné nedostatky, ale především mají několik reflexí na svou práci i od kamarádů,“ uvádí příklad výuky učitel českého jazyka.

Na střední škole se počty žáků pohybují mezi deseti a patnácti studenty, nová základní škola začne s ještě menším počtem. „Otevíráme zatím třetí, pátou, šestou a sedmou třídu,“ upřesňuje začátek základní školy ředitelka Jaroslava Dědková.

Malý počet žáků ve třídě bude základním kamenem právě na nové základní škole. Výuka na prvním stupni se zaměří na intenzivní komunikaci mezi žákem, učitelem a rodičem, na respektování zájmů žáků a především individuálních zvláštností - tedy některých problémů, ale hlavně předností jednotlivých žáků. „Důležité pro nás je, aby žádný talent nebo přednost u žáčka nebyly potlačeny takzvaně v zájmu pomalejšího postupu celé třídy,“ vysvětluje učitelka prvního stupně.

„Do výuky také začleníme některé netradiční prvky alternativních škol, například se každý žák bude podílet na plánování týdenního programu třídy a potom na jeho provedení,“ dodává učitelka a pokračuje: „Snažíme si prostě ze současných moderních výukových metod vybírat to nejlepší. Důležitou součástí přípravy žáka na budoucí povolání bude komunikace v cizím jazyce, proto ji zavádíme od 1. ročníku a posilujeme počty hodin na 2. stupni základní školy. Zároveň jsme připraveni se věnovat žákům se specifickými vzdělávacími potřebami a začlenit je do třídního kolektivu. Za důležitou součást také považujeme podrobnou informovanost rodičů o dění ve třídě a škole.“Největším nepřítelem škol v síti EDUCAnet je podle učitelů nuda a stereotyp, na něž žáci a studenti tak často narážejí ve velkých školách. Filozofie moderní školy umožní zařazovat do vzdělávacího programu také poznávání světa v terénu mimo školu: například v muzeu, v divadle, v laboratořích, ve firmách a přírodních rezervacích.

Moderní technologie budou na 1. stupni pouze podpůrnou součástí výuky. „Považujeme za důležité žáky především kvalitně naučit základům čtení, psaní a počítání, na kterých budou moci stavět v dalších letech školní docházky, a víme, že i běhání, malování a vyrábění jsou pro malé osobnosti důležité. Aby se žák dobře učil, musí se především cítit ve škole dobře. Na příjemném prostředí a vstřícném a pozorném přístupu k dětem i jejich rodičům postavíme naši novou základní školu,“ shrnuje ředitelka školy.

PR text

Štítky základní škola, střední škola, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

Fascinují mě kontinuální experimenty ve vzdělání.... Jen mám trochu obavu, zda získané kompetence budoucích absonventů postačí k tomu, aby dokázali zpaměti spočítat, kolik je jedna polovina plus jedna třetina, správně převádět míry a váhy, použít trojčlenku, vyřešit rovnici či slovní úlohu, spočítat objem tělesa a jeho hustotu, použít v praxi Ohmův zákon, vyřešit úlohu o pohybu, využít páku a kladku, zda poznají více stromů a rostlin, kolik ptáků z naší přírody dokáží správně pojmenovat a jestli jejich znalosti z chemie stačí, aby zapsali správně rovnici reakce a dokázali spočítat jaká množství látky spolu reagují. Skoro se bojím ptát, zda také dokáží určit, zda třicetiletá válka byla dříve či později než první světová... Ale pokud z nich vyrostou nejen sebevědomí, ale skutečně vědomí občané, kteří budou ctít zákony, projevovat slušnost ke svému okolí a ctít práci jiných, pak snad vezmu na vědomí, že nové metody vzdělávání nejsou horší než ony "klasické", kterými nás do života připravilo ono vysmívané "totalitní školství".

Pondělí, 24. srpna 2015, 12:32Odpovědět

Filozofie soukromých škol EDUCAnet je úspěšná, proto se v září nově otevře i základní škola  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.