Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministryně školství Kateřina Valachová pokračuje v návštěvách krajů. Dnes zavítala do Budějc

Na dnešní den mnozí budějčtí školáci a možná i jejich učitelé nezapomenou. Osobně se totiž setkali s ministryní školství Kateřinou Valachovou, která se od ranních hodin pohybuje po jihočeské metropoli. Nejdříve před devátou hodinou zavítala do ZŠ Pohůrecká, kde jí byla mimo jiné představena nová jídelna a hlavně moderní výuka, ve které nechybí tablety či interaktivní tabule. Už o hodinu později diskutovala s vedením kraje a před jedenáctou hodinou zahájila vernisáž výstavy Gymnázia Česká, jež se nachází v budově krajského úřadu. Náročný program pokračuje i odpoledne.

Smyslem návštěv jednotlivých krajů je podle slov Kateřiny Valachové setkání s řediteli škol, studenty, zřizovateli a následná diskuze. Tématy jsou například financování regionálního školství či kariérní systém. „Samozřejmě se vždy soustředím na témata, která jsou pro kraj typická,“ zmínila Kateřina Valachová a dodala, že jižní Čechy mají specifika díky svým sousedům, tedy Rakousku a Německu. Ocenila mimo jiné propojení škol se zaměstnavateli, a to jak s českými, tak i německými a rakouskými, kteří působí na českém území.

Spokojen s návštěvou byl i hejtman Jiří Zimola: „Mimo jiné jsme diskutovali o změně systému financování regionálního školství. Jde o to, abychom skutečně pomohli malým obcím zachovat tamní školy. Zejména tím, aby nemusely kvůli nedostatku žáků, kromě provozu škol a školských zařízení, dotovat i platy učitelů. Jsem rád, že na to paní ministryně slyší a my na tom s ní chceme spolupracovat. Zároveň mě těší, že s paní ministryní máme stejný názor na podporu technického vzdělávání. Jihočeský kraj, a paní ministryně to i vyzdvihla, jej velmi podporuje. Ocenila i, že naše školy spolupracují s konkrétními firmami. Na druhou stranu jsme se shodli, že je třeba vyzvat hospodářskou komoru, aby školám více pomáhala v odhadu profesí, jejichž absolventi najdou na pracovním trhu uplatnění,“ uvedl.

Co se týká míst, která prozatím navštívila, tak například pochválila moderní výuku na ZŠ Pohůrecká, ze které jsou žáci evidentně nadšení. „Baví je to tak, že zapomněli na celý ministerských doprovod,“ dodala.

Vyzdvihla také aktivity Gymnázia Česká, které se mimo jiné týkají holocaustu. „Velmi na mě zapůsobilo, že toto gymnázium aktivně podporuje studenty z hlediska temných částí naší historie. Mělo by být naším společným zájmem, abychom v rámci vzdělávání nezapomínali na tyto momenty, na výchovu k demokratickým hodnotám.“

Gymnázium Česká ministryně školství přímo navštívila v odpoledních hodinách, kdy si prohlédla novou půdní vestavbu. Setkala se také s úspěšnými studentkami.

Jihočeský program Kateřiny Valachové skončí v 17 hodin na půdě VŠTE.

Štítky Kateřina Valachová, ministr školství, návštěva, České Budějovice, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Německo, Rakousko, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Hospodářská komora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministryně školství Kateřina Valachová pokračuje v návštěvách krajů. Dnes zavítala do Budějc  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.