Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Betlém z chleba bude usilovat o rekordní zápis

Součástí letošního mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest bude na českobudějovickém Výstavišti také soutěž o nejlepší cukrářský a pekařský výrobek Budějovické mlsání, které pořádá Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Kněžskodvorská.

A právě tato škola se v rámci soutěže pokusí v pátek 8. listopadu v pavilonu E5 o rekordní zápis s chlebovým betlémem o rozměrech 4 x 2 metry.

„Jeho vytvořením chceme přinést staročeskou tradici, což betlém z chleba, jak jsme zjistili, je,“ říká Zdeňka Zaimlová, zástupkyně ředitele pro odborný výcvik.

Zároveň se jedná o ukázku šikovnosti žáků a učitelů odborného výcviku oborů pekař, aranžér a cukrář. Figurky a krajina jsou vytvořeny kombinací různých technik, například drobením, řezáním, vyřezáváním, modelováním, lepením. Na betlém se spotřebovalo 120 kilogramů chleba v syrovém stavu, na řadu přišly i ocet a špejle.

„Betlém vznikal dva měsíce a byla to náročná, ale velmi zajímavá práce a velká zkušenost. Z výsledku máme všichni ohromnou radost,“ doplňuje Zdeňka Skořepová, studentka prvního ročníku oboru aranžér.

Betlém zahrnuje celkem 558 objektů z kůry a těsta. Z kůry je 416 objektů, například 17 chaloupek, kostel, mlýn, dva mosty, 195 stromů, 38 palem, 32 ovcí, šest velbloudů, dva rybníky a další. Z těsta je 106 postaviček a 36 zvířat.

Co se týká soutěže Budějovické mlsání, žáci do 20 let představí ve čtvrtek 7. listopadu od 10.30 hodin své cukrářské výrobky v disciplínách dort a cukroví/minizákusky, pekaři pak koláče a betlémy.

Střetnou se žáci z osmi středních škol a učilišť z Českých Budějovic, Třeště, Vodňan, Tábora, Sokolova, Písku, Hněvkovic a Volyně.

Napsal Arnošt Máče

Štítky Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Kněžskodvorská České Budějovice, betlém z chleba, Gastrofest, Budějovické mlsání, Výstaviště České Budějovice, Betlém, chléb, soutěž, Zdeňka Volavková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Držim pěsti, ať to vyjde.

Pátek, 1. listopadu 2013, 13:06Odpovědět

Betlém z chleba bude usilovat o rekordní zápis  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.