Součástí letošního mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest bude na českobudějovickém Výstavišti také soutěž o nejlepší cukrářský a pekařský výrobek Budějovické mlsání, které pořádá Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Kněžskodvorská.
A právě tato škola se v rámci soutěže pokusí v pátek 8. listopadu v pavilonu E5 o rekordní zápis s chlebovým betlémem o rozměrech 4 x 2 metry.
„Jeho vytvořením chceme přinést staročeskou tradici, což betlém z chleba, jak jsme zjistili, je,“ říká Zdeňka Zaimlová, zástupkyně ředitele pro odborný výcvik.
Zároveň se jedná o ukázku šikovnosti žáků a učitelů odborného výcviku oborů pekař, aranžér a cukrář. Figurky a krajina jsou vytvořeny kombinací různých technik, například drobením, řezáním, vyřezáváním, modelováním, lepením. Na betlém se spotřebovalo 120 kilogramů chleba v syrovém stavu, na řadu přišly i ocet a špejle.
„Betlém vznikal dva měsíce a byla to náročná, ale velmi zajímavá práce a velká zkušenost. Z výsledku máme všichni ohromnou radost,“ doplňuje Zdeňka Skořepová, studentka prvního ročníku oboru aranžér.
Betlém zahrnuje celkem 558 objektů z kůry a těsta. Z kůry je 416 objektů, například 17 chaloupek, kostel, mlýn, dva mosty, 195 stromů, 38 palem, 32 ovcí, šest velbloudů, dva rybníky a další. Z těsta je 106 postaviček a 36 zvířat.
Co se týká soutěže Budějovické mlsání, žáci do 20 let představí ve čtvrtek 7. listopadu od 10.30 hodin své cukrářské výrobky v disciplínách dort a cukroví/minizákusky, pekaři pak koláče a betlémy.
Střetnou se žáci z osmi středních škol a učilišť z Českých Budějovic, Třeště, Vodňan, Tábora, Sokolova, Písku, Hněvkovic a Volyně.
Napsal Arnošt Máče
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.