Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Garantem vzdělávání Kompetenční akademie se stala Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity

Již čtyři roky spolupracuje s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích společnost BCF s.r.o., zakladatel unikátní Kompetenční akademie, která se snaží pomáhat firmám k dosažení lepších výsledků. Cestou je komunikace nadřízených s podřízenými, motivace, semknutý kolektiv a hlavně jasný cíl, za kterým celá firma jde. Letos byla spolupráce s Jihočeskou univerzitou posunuta na další úroveň, když se Ekonomická fakulta stala garantem vzdělávání Kompetenční akademie.

„Kompetenční akademie byla shledána univerzitou jako zajímavý vzdělávací nástroj. Každý, kdo akademií projde, dostane certifikát podepsaný i děkanem Ekonomické fakulty,“ uvádí zakladatel Kompetenční akademie Leoš Kubíček.

Lektoři Kompetenční akademie zároveň na Ekonomické fakultě přednášejí. „Ekonomická fakulta byla první fakultou, která začala přemýšlet, jaké jsou nové trendy v řízení firem. Začala nás zvát na přednášky, abychom představili naši alternativu k běžnému poradenskému modelu, který fungoval zhruba do 90. let, ale dnes je již neaktuální,“ zmiňuje Leoš Kubíček.

Podle jeho slov je třeba přistupovat jak k lidem, tak samotným firmám jako k živému systému. „Má to svá pravidla, která poradenské modely mnohdy popírají. Říkají, že stačí nařídit a něco se stane. Příčina, následek... Znamená to ale, že bychom žili ve vakuu. Jsme ovlivňováni spoustou dalších věcí. Záleží na našich dosavadních zážitcích, prožitcích, zkušenostech a postojích. Na tomto základě si každou informaci pro sebe individuálně přeložíme a buď projde jedním uchem dovnitř, druhým ven, nebo se podle ní zařídíme. Bohužel se často stává, že každý člen týmu či firmy si přeloží zadání po svém, pokud je vloženo zvenčí. Naší rolí je, aby směřování a cesta vznikala uvnitř. Říkat, že tady je univerzální návod, který aplikujeme a budeme dosahovat stejných výsledků jako firma přes ulici, je nesmysl. Prostě známé Best practice fungují čím dál méně,“ říká.

Kompetenční akademie pracuje jiným způsobem. Využívá toho, jací lidé firmy tvoří. „Nosným tématem bývá směřování. Pokud nevím, kam jdu, nemám šanci tam dojít. Je překvapující, kolik firem dnes nevím, kam vlastně jde a jak se chtějí na své cestě profilovat. Nedokážou říct, kde chtějí být za pět let, což je samozřejmě špatně,“ podotýká Leoš Kubíček.

O všem, co bylo výše zmíněno, lektoři Kompetenční akademie na univerzitě přednášejí. To však není vše. „Spolupráce se rozšířila o stínování manažerů, stáže ve firmách a dokonce se budeme podílet na dlouhodobém výzkumu. Snažíme se brát studenty do firmy, aby v ní prožili týden, chodili na jednání a zjistili tak, jak to v reálu ve firmách vypadá. Bude k nám nastupovat student na stáž. Dostane zadání, s čím potřebujeme pomoc, a pokud bude mít takové výsledky, jaké předpokládáme, nebude problém ho poté zaměstnat,“ říká Leoš Kubíček.

Oblíbené jsou také speciální přednášky v odpoledních hodinách. Nejbližší z nich se uskuteční 21. dubna od 17 hodin v aule Jihočeské Univerzity (Bobík). Její název zní Naklonujte se, nebo investujte svůj čas. „Je pro všechny studenty, předpokládám, že i pro veřejnost. Zaměřená bude na překvapivé pravdy o efektivním využití času,“ dodal Leoš Kubíček, který přednášku povede.

Co je Kompetenční akademie? Jedná se o akreditovaný tříúrovňový výcvikový systém, který během čtyř jednodenních setkání umožňuje účastníkům získat schopnost aktivního používání doposud nevyužívaných vlastních zdrojů a zdrojů jejich podřízených. Každý ze čtyř výcvikových dnů přinese konkrétní pomoc.Výcvik mohou využít jak pracovníci na nejnižších řídících pozicích, tak i nejvyšší vedení firem. Díky akreditaci je výcvik vhodný i pro vedoucí pracovníky státní správy.

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Leoš Kubíček, České Budějovice, přednáška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Garantem vzdělávání Kompetenční akademie se stala Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.