Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Je libo klokaní kýtu? Školní kuchyně se exotiky nebojí!

Vzpomínáte si na školní jídla? Polévá vás nostalgie při vzpomínce na buchtičky se šodó, nebo naopak skřípete zuby, když se řekne třeba koprová omáčka? Máte to naopak? Chutě jsou různé, proto je jasné, že ne vždy se kuchařky školákům zavděčí.

Jaká jídla jsou ve školách nejoblíbenější v dnešní době? Jaké specialitky školní kuchařky vymýšlejí například na Vánoce? Z kolika jídel si dnes studenti mohou vybírat? Zeptali jsme se v několika regionálních školních jídelnách. Věřte, že se budete určitě olizovat!

„V poslední době jsou nejoblíbenější tuloňské těstoviny s kuřecím masem a bazalkou,“ zmínila Zdeňka Pourová, vedoucí školní jídelny Gymnázia Týn nad Vltavou. „Poté jsou to omáčky - rajská a svíčková, smažený řízek, vepřová pečeně, knedlík, zelí, vepřový přírodní plátek s bramborem a oblohou, buchtičky s krémem a domácí pečené moučníky.“ Neoblíbené jsou u týnských gymnazistů luštěniny, ryby a některé zeleninové saláty.

Studenti Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích preferují hlavně smetanové omáčky, špagety či sladké pokrmy. „Mezi ty méně oblíbené patří tepelně upravená zelenina, luštěniny, játra,“ dodala vedoucí školní jídelny Soňa Šimková.

A co děti na základních školách? „U nás mají nejraději buchtičky s krémem, kuřecí řízek, rajskou omáčku, svíčkovou a hlavně tradiční českou kuchyni,“ vyjmenovala vedoucí školní jídelny Základní školy Matice školské České Budějovice Květa Špánková. „Vyhýbají se zeleninové stravě, některé i rybám.“

Na mnoha školách je dnes už běžné, že si strávníci mohou vybírat hned z několika jídel. Například na SŠ a VOŠ cestovního ruchu mají v nabídce tři jídla, přičemž třetí bývá bezmasé.

Podle čeho je na školách sestaven jídelníček? „Jídelníček se v naší jídelně sestavuje na měsíc dopředu dle výživových norem pro školní stravování, aby byly splněny požadavky na takzvaný spotřební koš. To znamená sledování průměrné měsíční spotřeby vybraných druhů potravin na strávníka - maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, tuky, cukry, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny,“ nastínila Soňa Šimková.

„Pravidelně se nám daří úspěšně zařazovat do jídelníčku nové receptury a také speciality, například steak ze sumce na majoránkovém krupetu, kančí kýtu se šípkovou nebo se zelím, klokaní kýtu se švestkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem,“ dodala vedoucí jídelny ze SŠ a VOŠ cestovního ruchu.

Doporučené výživné dávky určené spotřebním košem respektují i na Základní škole Borek. „Myslíme si, že dětem u nás chutná, protože se všechny stravují,“ dodala vedoucí školní jídelny Blanka Janovská.

A jaké dobroty si školáci dopřávají například o Vánocích? Na Gymnáziu Týn nad Vltavou klasickou rybu s bramborovým salátem. „Do vyložených vánočních specialit z jiných zemí se nepouštíme,“ zmínila Zdeňka Pourová.

Stejná dobrota se dá nalézt na talíři ve většině dalších škol. Jako doplněk pak slouží třeba vánočka.

A co vy? Chybí vám školní kuchyně?

Štítky školní jídelny, jídelníček, škola, Českobudějovicko, jídlo, školní jídelna, ryby, Vánoce, Týn nad Vltavou, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je libo klokaní kýtu? Školní kuchyně se exotiky nebojí!  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.