Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ještě jste si nevybrali školu? Tak honem, čas se chýlí

Jedno z nejtěžších období prožívají v těchto dnech žáci devátých tříd základních škol, kteří se stále nemohou rozhodnout, na jaké střední škole či učilišti chtějí pokračovat. Termín odevzdání přihlášek se blíží - nejzazší termín je 15. března. Pokud stále tápete, je nejvyšší čas se rozhodnout!

Letošní novinkou je, že se na středních školách konají přijímací zkoušky, a to na doporučení rady kraje. Tento krok řada ředitelů jak středních, tak i základních škol uvítala. Důvod je prostý - deváťáci se musejí učit, tudíž posledním ročníkem základní školy jen tak neproplouvají.

„Očekáváme tedy lépe připravené žáky v prvním ročníku,“ zmínila například ředitelka Obchodní akademie v Českých Budějovicích Zdeňka Sokolová.

Zavedení přijímacích zkoušek považuje za rozumné i ředitelka Střední školy obchodní v Českých Budějovicích Jarmila Benýšková. „Myslím si, že trend půjde tímto směrem v celé republice,“ dodala.

Podle Jana Šindeláře, ředitele VOŠ, SPŠ automobilní a technické, by měly zkoušky smysl, kdyby se konaly skutečně ve všech krajích. Upozornil totiž, že v nevýhodě mohou být školy na hranicích kraje - leckteří žáci mohou jít studovat do jiného kraje, a to jen proto, aby se vyhnuli přijímacím zkouškám.

Z čeho budou zájemci o studium skládat zkoušku? O tom rozhodovala každá škola individuálně. „Pro nás je prioritou komunikace, proto jsme se rozhodli, že zkouška bude z českého jazyka a literatury,“ řekla Jarmila Benýšková se slovy, že se na škole uskutečnila zkouška nanečisto, kterou řada zájemců využila.

Například na Gymnáziu Česká a olympijských nadějí se zájemci o všeobecné gymnázium zapotí u otázek z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů. Na sportovním gymnáziu se už konaly talentové zkoušky.

Pokud chcete studovat na Obchodní akademii České Budějovice, Biskupském gymnáziu či třeba Gymnáziu J. V. Jirsíka (čtyřletý obor), pořádně se zaměřte na český jazyk a matematiku.

Zajímá vás, jak testy vypadají? Některé školy je mají zveřejněné na svých webových stránkách, stačí jen chvilku hledat...

Přijímací zkoušky v jižních Čechách proběhnou v termínu od 22. do 30. dubna. Jestliže v prvním kole neuspějete, svět se vám určitě nezbortí. Štěstí totiž můžete zkusit ve druhém kole!

Důležitým kritériem pro přijetí jsou také známky ze základní školy. Přesto se nevyplatí přijímací zkoušku podcenit, i když máte samé jedničky.

Nemáte nervy na přijímací zkoušky? V tom případě můžete využít i širokou nabídku učebních oborů. Na učilištích se totiž přijímací zkoušky nekonají!

Štítky střední školy, přijímací zkoušky, České Budějovice, základní škola, střední škola, Jan Šindelář, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještě jste si nevybrali školu? Tak honem, čas se chýlí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.