Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech schází absolventi technických oborů

Na jihu Čech navštěvuje střední školy s technickými obory zhruba sedm tisíc žáků. Je to přibližně 35 procent z celkového počtu středoškoláků v regionu. Na trhu práce v Jihočeském kraji však stále není dostatek absolventů středoškolských technických oborů.

„Někdy je problém přesvědčit rodiče o tom, že maturita nemusí za každou cenu znamenat štěstí v životě. Zato třeba vyučený nástrojař má zajištěnou práci na celý život,“ uvedl ředitel jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

V porovnání s jinými regiony Jihočeský kraj v počtu žáků na středních školách s technickými obory nezaostává. Podle vedoucí odboru školství jihočeského krajského úřadu Hany Šímové však přesto trh práce pro tyto absolventy nabízí nadbytek míst.

„Věříme, že se nám aspoň ten poměr 35 procent podaří udržet i v následujících letech, kdy by měl demograficky počet středoškoláků stoupat,“ řekla Hana Šímová.

Na trhu práce například chybí zaměstnanci pro obsluhu CNC strojů nebo elektrikáři. Řada uchazečů zase nabízí nedostatečnou kvalifikaci pro dané místo.

„S podporou vzdělávání jsou spjaty různé burzy a prezentace škol, odborných učilišť či firem, které se konají pod záštitou jihočeské hospodářské komory. Cílem těchto akcí je pomoci při orientaci v aktuální nabídce studijních a učebních oborů,“ zmínil ještě Keist.

Zdroj: ČTK
Foto: E.ON Česká republika

Štítky technické vzdělání, Jihočeský kraj, Jihočeská hospodářská komora, Česko, trh práce, Hospodářská komora, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech schází absolventi technických oborů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.