Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Předškoláčky mráz zahnal do tříd a tělocvičen

Zima jako když praští. Toto pořekadlo asi znáte všichni. Pořekadlo, které už pár dní přesně sedí i na Budějce. Každý je zachumlaný do čepic, rukavic a šál a každý zkracuje pobyt na mrazu na nutné minimum. Zašla jsem se proto podívat do jedné budějcké školky mezi caparty, jak oni prožívají současné mrazivé počasí.

Hygienické normy totiž nedovolují učitelkám v mateřských školách chodit s dětmi ven, když venku rtuť v teploměru klesne pod minus deset stupňů Celsia. Když ale vysvitne sluníčko a okolo poledne teplota trochu povyroste, mohou se předškoláci jít vyvětrat na čerstvý vzduch.

„Zima nám ani není. Já mám na sobě velkou mikinu, bundu a taky rukavice a čepičku. Až když přijdu domů, chodíme s mamkou a taťkou bobovat na kopec,“ notovaly si malá Adrejka s Květuškou ze školky v budějcké Papírenské ulici, když nejen s nimi mířily paní učitelky na dopolední procházku.

Pokud ale teploměr ukazuje více než minus deset, chystají učitelky pro děti náhradní program. Ani v tom ale není problém. „Mrazy máme už asi týden, takže děti chodí opravdu ven, jen když se teplota urovná. Což bylo minulý týden asi jednou. My tu máme rozšířený pohybový program, takže děti mohou využívat tělocvičnu a jinak si paní učitelky připravují další programy ve třídě,“ říká spokojeně ředitelka školky v papírenské Daniela Petrová.

„Nemáme s tím tedy žádný problém. Děti jsou sice ze sněhu nadšené, ale zatím není venku počasí, které by pro děti bylo dobré. Když se to s malými umí, tak je to ani nemrzí, že nejsou venku,“ usmívá se Petrová. Podle ředitelky je pro děti nejhorší ráno, kdy caparti přecházejí z vytopených aut rodičů přes mráz zase do vytopených tříd.

Také v další budějcké školce se musí přizpůsobit chladným dnům. „Pár dní s dětmi ven nechodíme, ale ve třídě jim to nahrazujeme pohybovými aktivitami,“ shoduje se s kolegyní z Papírenské ředitelka mateřské školy v ulici E. Pittera Lada Semilová. „Zase je to dobré v tom, že se ve třídě o děti starají dvě učitelky, které jinak běžně s nimi chodí ven. I děti ví, že jsou ve třídách kvůli zimě a nevadí jim to, protože teď děláme věci, které běžně ve třídách neprobíhají,“ uzavírá ředitelka Semilová.

Já tedy přeji dětičkám, ať se zima trošku umoudří a pustí je ven se pořádně vydovádět na sněhu. Snad už příští týden, meteorologové totiž předpovídají, že by se teploty přes den měly pohybovat okolo nuly.

Štítky mráz, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předškoláčky mráz zahnal do tříd a tělocvičen  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.