Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Přijímací zkoušky na střední školy jsou už pasé

Letošní devátý ročník je zřejmě jeden z nejslabších za posledních několik let. Důkazem toho je zrušení přijímacích řízení na většině středních škol. Gymnázia, odborné školy a učiliště nabírají žáky na základě průměru vysvědčení ze základních škol.

To svědčí o klesající úrovni vzdělávání. Žáci se pak hlásí na maturitní obory, na které by před několika lety nemohli se svými známkami ani pomyslet.

Podle Českého statistického úřadu klesl oproti minulému roku počet studentů středních škol o několik tisíc. Nejvíce žáků ale stále studuje na středních odborných školách bez nástavbového studia. Počet těchto uchazečů se pohybuje pod 340 tisíci.

Na druhém místě jsou gymnázia. O ta je v Budějovicích stále největší zájem. Budějcká Drbna si vybrala tři českobudějovické střední školy a vyptala se jejich ředitelů, jak to vypadá právě u nich.

„Letos bereme 60 žáků na čtyřleté studium a 30 žáků na osmileté. O gymnaziální obory je stále vysoký zájem a nějaké výrazné změny jsme nezaznamenali. Co se týká přijímacích zkoušek, děláme je pravidelně v osmiletém oboru, na čtyřletý přijímáme na základě úspěchů žáků v předmětových soutěžích a podle prospěchu na základní škole. Jelikož jsme gymnázium, o které je stále velký zájem, zaznamenáváme i vysoké převisy. U osmiletého studia máme letos téměř 150 uchazečů. U čtyřletého studia je převis menší. Letos je na 60 míst asi 130 přihlášených žáků,“ říká ředitel Gymnázia Jírovcova Pavel Kavřík.

Podobně postupují i další střední školy v Českých Budějovicích. „Největší zájem je u nás o Ekonomické lyceum. Přijímací zkoušky se u nás nekonají, vybíráme žáky podle prospěchu z vybraných předmětů a výsledků soutěží,“ shrnuje ředitelka Obchodní akademie Husova 1 Zdeňka Sokolová a dodává, že bohužel stále přetrvává zájem o gymnázia na úkor středních škol.

Stejně tak míní ředitelka Střední školy a vyšší odborné školy cestovního ruchu Zdeňka Erhartová. „U nás je tradičně největší zájem o obor Hotelnictví a turismus. Přijímacím kritériem jsou vysvědčení z osmé a deváté třídy. Musím říci, že žáci mají stále zájem o maturitní obory, přestože jejich studijní výsledky tomu neodpovídají.“

Budějcká Drbna udělala malý průzkum mezi žáky deváté třídy Základní školy Matice školské. Z dvaceti žáků se třináct hlásí na odbornou střední školu, šest na gymnázium a několik málo si podalo druhou přihlášku na Střední uměleckoprůmyslovou školu sv. Anežky České v Českém Krumlově. Na tu jedinou se ze všech zmíněných škol dělaly přijímací talentové zkoušky. Největší zájem mezi středními školami byl pak o stavební a strojní obory.

Štítky střední školy, přijímací zkoušky, České Budějovice, střední škola, základní škola, Český statistický úřad, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijímací zkoušky na střední školy jsou už pasé  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.