Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Spor bývalého rektora VŠTE je opět u soudu

Justice musí znovu řešit spor o trvání pracovního poměru mezi Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích a jejím bývalým rektorem Miroslavem Krejčou. Ústavní soud v pondělí vyhověl Krejčově stížnosti a vrátil spor k budějckému krajskému soudu.

Snahou Krejči je podle advokáta Jana Kotila dosáhnout očištění svého jména, jde prý hlavně o princip. „Cílem všech kroků, které klient dělal, bylo dosáhnout nějakého spravedlivého výsledku celé té věci. Cítil se dotčen postupem vysoké školy a následně i soudů,“ řekl advokát.

Miroslava Krejču, který je senátorem za ČSSD, v roce 2009 tehdejší prezident Václav Klaus odvolal z vysokoškolské funkce. O tři roky později prezidentovo rozhodnutí zrušil Městský soud v Praze. Krejča v paralelním sporu usiloval o určení existence pracovního poměru, avšak neuspěl. Následovala ústavní stížnost, která hovořila o porušení zásady rovnosti a práva na spravedlivý proces.

Justice podle ústavních soudců nezohlednila to, že Krejča byl zároveň senátorem, přičemž s nuceným ukončením pracovního poměru člena horní komory v době trvání mandátu musí podle zákona o platu souhlasit její předseda. „Toto ustanovení je bezvýhradné, musí být aplikováno vždy,“ řekl soudce zpravodaj Pavel Rychetský.

Krejča je v Senátu za ČSSD od roku 2008, šestileté období mu skončí v říjnu. Soudy si prý situaci mohly zcela jednoduše zjistit z médií, proto neobstojí argument, že o jeho senátorském mandátu nevěděly. Výsledek sporu podle advokáta Jana Kotila zůstává otevřený, kauzu komplikuje například to, že Krejčovo rektorské funkční období už tak jako tak skončilo.

Prezident Václav Klaus odvolal Krejču původně na návrh Akademického senátu VŠTE, který rektorovi vytýkal chyby v řízení školy. Podle senátu bylo vnitřní řízení školy nekompetentní, docházelo také k chybám ve finančních záležitostech, řízení lidských zdrojů a vnější prezentaci školy. Krejča všechny výtky odmítal.

VŠTE se zaměřuje hlavně na prakticky orientované bakalářské studijní programy. Její katedry se věnují strojírenství, dopravě, stavebnictví, ekonomice a managementu. Současným rektorem je Marek Vochozka.

Zdroj: ČTK
Foto: www.senat.cz

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, České Budějovice, VŠTE, Miroslav Krejča, spor, soudy, bývalý rektor, Václav Klaus, prezident, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, pracovní poměr, Ústavní soud České republiky, ČSSD, Senát Parlam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor bývalého rektora VŠTE je opět u soudu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.