Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studentská česko-rakouská spolupráce trvá více než 20 let

Po dvaadvacáté uvítala katedra germanistiky Jihočeské univerzity za podpory programu Aktion rakouské a české studenty. Cílem třítýdenní letní školy Sommerkolleg bylo nejen prohloubení jazykových znalostí, ale i navázání vzájemných vztahů pro případnou budoucí akademickou spolupráci.

Již třetím týdnem probíhalo v uplynulých dnech Letní kolegium, jehož se účastnili rakouští a čeští studenti se zájmem využít své jazykové znalosti v praxi. Formální organizace je členěna do tří částí. Dopolední aktivitu představuje každý den v rozsahu čtyř vyučovacích hodin jazykový kurz.

Tady se skupiny Čechů pod vedením rodilého německy mluvícího lektora zdokonalují v němčině a naopak rakouští studenti v češtině. Největším plusem je pak oproti tradiční výuce takzvaný tandem. Kde studenti obou - v některých případech několika - národností řeší zadané úkoly společně.

Odpolední program představují volitelné semináře, ze kterých si vybírají studenti sami podle svých preferencí. Každý si přijde na své, ať už má účastník zájem o literaturu, překladatelství nebo o práci s veřejností. Vše je vhodně doplněno filmovými večery a předčítáním knih významnými rakouskými i českými autory, z nichž je třeba vyzdvihnout alespoň Radku Denemarkovou.

Odměnou po vykonané práci je pro studenty řada exkurzí konaných po obou stranách hranic - Českým Krumlovem a Jindřichovým Hradcem počínaje a rakouským Freistadtem konče.

Program Aktion byl založen v roce 1992 v rámci iniciativ obou spřátelených zemí. Je financován Ministerstvy školství České a Rakouské republiky a v souvislosti s jeho činností bylo úspěšně realizováno mnoho projektů, přeshraničních spoluprací a letních škol, takzvaných Sommerkollegů.

Do konce roku 2012 již proběhlo 46 těchto letních škol pro celkem 1807 studentů. Na tradici navazuje v roce 2013 kurz v Českých Budějovicích, v nichž byla pořádána tato setkání od samého zrodu programu a bez nadsázky se dají považovat za svatostánek Sommerkollegů.

Stěžejní je však samozřejmě finální efekt samotného kurzu. Vzhledem k bezvýjimečnému pozitivnímu hodnocení všech účastníků Sommerkollegu ho lze bez sebemenších pochybností hodnotit na výbornou.

Tisková zpráva

Štítky Sommerkolleg, česko-rakouská spolupráce, Jihočeská univerzita, katedra germanistiky, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Radka Denemarková, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentská česko-rakouská spolupráce trvá více než 20 let  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.