Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vedení Budějc hledá cesty, jak navýšit kapacitu svých základních škol

Zápisy do prvních tříd základních škol vyvolaly letos v Budějcích nemalé emoce. O některé školy byl tak velký zájem, že nebylo možné vyjít vstříc všem. Jelikož se předpokládá, že příští rok bude dětí zhruba stejně, snaží se město už nyní hledat cesty, které by celé situaci ulevily.

Ve složité pozici se ocitli hlavně rodiče z okolních obcí, jejichž děti byly přijaty na školy, které ještě disponovaly volnou kapacitou - například školy na Máji. Problémem je dostupnost těchto škol, kdy někteří prvňáčci budou muset cestovat přes celé město.

„Ne všechny děti z okolních obcí se dostaly tam, kam by chtěly. Nám to samozřejmě radost nedělá,“ podotýká náměstek primátora Martin Maršík. „Děláme ale nyní kroky, abychom uspokojili co nejvíce dětí z okolních obcí, ačkoliv jsou samozřejmě prioritou děti z Českých Budějovic.“

První kroky

Na škole na sídlišti Máj už dokonce proběhlo první setkání se starosty, a to například Včelné či Roudného. Jednou z možností, která by vyřešila komplikované cestování přes město, by byly přímé školní autobusy. Martin Maršík dodává, že by jejich provoz mohla pokrýt případná dotace, tudíž by nezatěžovaly rozpočty obcí.

Úlevu by samozřejmě přineslo i rozšíření kapacit stávajících škol. „Oslovili jsme ředitele škol, které jsou na hraně své kapacity, jestli neví ve svém okolí o prostorech, které by splňovaly požadavky na třídy. O tyto prostory bychom mohli jejich základní školy případně rozšířit,“ říká Martin Maršík.

Snahou města je navýšení kapacit hlavně na jihu. „Jako nevyhovující se jeví nedostatek míst v jižní části města a naopak jejich přebytek v severní části, což je způsobeno i masivní výstavbou rodinných domů v okrajových částech města, popřípadě v okolních obcích - Roudné, Vidov, Včelná a tak dále,“ uvedl pro Budějckou Drbnu Martin Maršík již v únoru.

Další krokem je oslovení krajského úřadu. Předmětem jednání bude dolní areál nemocnice. Právě zde by mohly vzniknou nové třídy, které by sloužily jako odloučené pracoviště ZŠ Matice školské, a to alespoň na dobu několika následujících let.

Ve školním roce 2016/2017 by také měla být otevřena ZŠ Emy Destinnové, ve které bude zhruba 17 tříd.

Děti z okolních obcí budou chodit do stejných škol

Město starostům okolních obcí garantovalo, že děti z jejich obcí budou chodit do stejných škol. Nestane se tedy, že by například vrstevníci z Roudného byli rozděleni hned do několika škol po celém městě.

Někteří rodiče poukazují na to, zda by si obce neměly postavit školu vlastní. Martin Maršík ale upozorňuje, že je takové rozhodnutí složité. Stavba školy je velice nákladná a není zaručeno, že se ji bude v dalších letech dařit plnit.

Letošní zápisy

Nejvíce budoucích prvňáčků se letos dostavilo k zápisu v ZŠ Nerudova, ZŠ O. Nedbala či ZŠ Pohůrecká. Nejvíce dětí musela odmítnout ZŠ Grünwaldova, ZŠ Matice školské a ZŠ L. Kuby a ZŠ O. Nedbala.

Volné kapacity jsou na školách na Máji a v ZŠ J. Š. Baara.

Štítky České Budějovice, základní škola, Roudný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Budějc hledá cesty, jak navýšit kapacitu svých základních škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.