Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Víte, že pro batolata neexistují žádné cizí řeči?

Děti se učí melodii, rytmus a strukturu jazyka ještě dlouho předtím, než jsou vůbec schopny mluvit. Učí se ho od svého okolí, nasávají informace, zvuky kolem sebe a všemi smysly si osahávají a osvojují řeč, kterou slyší kolem sebe.

Různé oblasti v mozku ovládají různé funkce těla a kognitivní schopnosti. Automatické mozkové funkce, tedy věci, které děláme téměř bez přemýšlení, pocházejí z té části mozku, která ovládá i motoriku. Když si děti osvojují jazyk, používají právě tuto část mozku, a tak se jazyk dostává do hlubší, primární části mozku, čímž se nový jazyk rychle stane jejich druhou přirozeností. Ale když se dospělí učí druhý nebo třetí jazyk, jejich mozky pracují jinak.

Možnost vtisknout si informace a dovednosti do motorické oblasti mozku je největší v raném dětství (optimálně do 7 let) a je téměř ukončena zhruba v 18 roce věku. Proto dospělí ukládají informace v jiné, v aktivnější oblasti mozku. To je důvod, proč dospělí obvykle tvoří věty prostřednictvím rodného jazyka, kdy jen překládají slovo za slovem, namísto toho, aby mysleli automaticky v cizím jazyce, jako to umí dítě.

Dokonce dospělí, kteří jsou zběhlí v cizím jazyce a cítí, že jejich řeč je automatická, jejich mozek stále pracuje na neurologické úrovni jinak než dětský. Ale co dělat u mozků, jaké mají kojenci a malé děti, než se naučí svou mateřštinu? Vědci říkají, že poslouchání zvuků a akcentů různých řečí od raného věku je zásadní.

Helen Doron English nabízí kurzy pro děti již od třech měsíců. Je to speciálně vyvinutý kurz týmy pedagogů a psychologů, který klade důraz na každé vývojové stádium od miminka po batole. Součástí kurzu je znakování, počítání, zpěv, pohybové aktivity uzpůsobené věku dítěte, trénování motorických dovedností, podpora psychomotorického vývoje a aktivace všech smyslů. Rytmus je velmi důležitou součástí všech kurzů. A to vše je pouze v angličtině. Že se jedná o cizí jazyk, se dozvědí až později. Děti na kurzu uspokojí svou zvídavost a všechny jejich smysly se budou rozvíjet rychleji.

Autorkou metodiky těchto kurzů je Helen Doron - britská lingvistka, která má téměř 30leté zkušenosti s výukou angličtiny u miminek.

Je vhodné učit dítě druhý jazyk, když ještě nemluví česky?

Ano, samozřejmě. Batole, které slyší a reaguje na dva jazyky, bude vyrůstat a rozumět oběma. Není tak ojedinělé, že malé dítě vyrůstá v troj- až čtyřjazyčném prostředí a rozumí všem. Zkušenosti prokazují, že malé dítě dokáže jazyky rozlišovat.
Výuka různých jazyků v útlém věku podporuje rozvoj intelektuálních schopností dítěte - nejen v oblasti výuky cizích jazyků, ale všeobecně v osvojování si nových dovedností. Navíc děti se učí už od narození, a dokonce ještě dříve. Po celou dobu mají kontakt s rodiči, kteří na ně mluví. Zezačátku dítě rozlišuje zvuky a reaguje na ně, pak začíná vyslovovat jednotlivá slova. Proto se dítě učí i tehdy, když ještě není schopno mluvit.

Po celý rok můžete navštívit naše výuková centra, nabízíme všem zájemcům ukázkové hodiny zdarma. Více o metodě, naší výuce, kurzech a našich výsledcích napíšeme v dalším článku. V příštím díle na viděnou.

Marta a Martina

www.helendoron.cz

Za Český Krumlov, Bc. Martina Dvořáková Za České Budějovice, Ing. Marta Toulová
Tel: 605 294 385 Tel: 777 278 533
E-mail: ceskykrumlov@helendoron.cz E-mail: ceskebudejovice@helendoron.cz
Facebook: www.facebook.com/helendoron.ceskykrumlov Facebook: www.facebook.com/HDEECeskeBudejovice

PR text

Štítky Helen Doron English, výuka angličtiny, České Budějovice, Český Krumlov, Facebook, cizí jazyk, Martina Dvořáková, batole, Helen Doron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, že pro batolata neexistují žádné cizí řeči?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.