Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Západní Šumava může být kvůli kůrovci za tři roky bez smrků

Podle vedení NP Šumava může být při pokračující kůrovcové kalamitě bez zásahů západní část hor během tří let úplně bez smrků. Zástupci vedení parku řekli v úterý novinářům, že není možné nyní kůrovce zastavit bez těžby a vzniku velkých bezlesých holin, zároveň také nehodlají aktivistům ustoupit.

Pro vznik nynější katastrofální situace měl podle parku vliv především souběh nepříznivých okolností v minulosti i současnosti. "Na Šumavě je špatná druhová skladba lesa. Zatímco přirozený podíl smrku byl v minulosti 40 procent a byl přirozený, v současné době je na Šumavě 80 procent smrku. V západní části, kde se kůrovec šíří nejvíce, se podíl smrku blíží 100 procentům," řekl náměstek ředitele parku Jiří Mánek.

"Dalším z důvodů je nekompetentní rozhodování a napříč celým spektrem orgánů v klíčovém období po roce 2007, kdy byly vytýčeny bezzásahové zóny a po orkánu Kyrill se ponechalo 200 tisíc kubíků dřeva bez zpracování, to byla obří líheň kůrovce," upozorňuje ředitel parku Jan Stráský.

Vedení parku chce proto pokračovat v razantním postupu proti kůrovci. "Vzniku holin nezabráníme, musíme vjet do lesa s technikou a pilami. Odlesněné plochy chceme zalesnit co nejodolnější skladbou stromů, především chceme Šumavě vrátit její přirozené druhy, to je buk a jedle," uvedl náměstek Mánek.

Zatímco v jižní části Šumavy se postup kůrovce mírně utlumil díky pestřejší skladbě lesa a zničení většiny smrkových porostů, katastrofální je podle parku situace na západě národního parku. "Tam zcela chybí přirozené bariéry smíšených a listnatých lesů. Navíc je v příhraničí velká bezzásahová zóna, ta je velkým zdrojem kůrovce. Nešťastné řešení je vytvoření ostrůvkovitých bezzásahových zón směrem do vnitrozemí, ty způsobují další masivní rozsev kůrovce do okolí. Kůrovec tu mění i své chování a napadá stromy mladší 60 let. Právě tady není při současné gradaci možné kůrovce zastavit bez vzniku holin," doplnil Mánek.

Park proto hodlá pokračovat v zásahu i na lokalitě na Ztraceném u Modravy, kde v těchto dnech je kolem třiceti aktivistů rozhodnutých zásahu zabránit.

"Neustoupíme jim, během týdne začneme znovu kácet. Práce jsme přerušili kvůli likvidaci následků vichřice ve středu minulý týden, ale těžaři s technikou se vrátí. Bude-li to nutné, požádáme o pomoc policii, aktivisté překračují zákon a v oblasti nemají co dělat, pokud tam práce začnou. Zásah je nutné do 14 dnů dokončit a označených tam ke zpracování je asi 3000 stromů," sdělil ředitel Stráský.

Razantní postup parku vítají šumavské obce. "V roce 2003 navštívilo Šumavu během turistické sezony 1 850 000 lidí, loni to bylo jen 850 tisíc lidí. Je to přímý důsledek toho, jak Šumava vypadá, i když ekologičtí aktivisté tvrdí, že na turistický ruch Šumavy nemá kůrovec vliv," upozornil starosta Modravy Antonín Schubert (nez.).

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky kůrovci, Šumava, smrk, Jiří Mánek, les, Národní park Šumava, Jan Stráský, Modrava, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západní Šumava může být kvůli kůrovci za tři roky bez smrků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.