Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Příští týden proběhne třináctý ročník akce Valentýnská kapka krve

Již třináctiletou tradicí se může pyšnit unikátní akce, která přivedla na Transfúzní oddělení českobudějovické nemocnice již přes čtyři sta padesát nových dárců krve. U příležitosti svátku svatého Valentýna sem přicházejí dobrovolníci z řad žáků a pedagogů Střední školy obchodní, České Budějovice, Husova 9, aby zpečetili svou lásku k životu několika kapkami darované krve.

Škola se před 13 lety inspirovala nápadem partnerské školy v Bratislavě a i po třinácti letech tato akce stále motivuje mladé lidi ke kroku, ke kterému by třeba sami těžko hledali odvahu. Důležitosti tohoto kroku si je vědom každý z nich. „Darování krve je to nejmenší, co pro společnost mohu udělat,“ říká žákyně nástavbového studia. Valentýnská kapka krve ale především pomáhá prolomit bariéry, zbavuje žáky strachu ze samotného odběru. „Jdu poprvé a mám smíšené pocity. Nevím, co mě čeká, jestli to bolí, nebo jestli je to v pohodě,“ obávají se odběrů nováčci. Mnozí z nich se však po této akci rozhodnou darovat krev pravidelně, jako například jeden z žáků 3. ročníku: „Poprvé jsem daroval krev v rámci akce naší školy měsíc po osmnáctých narozeninách a od té doby ji daruji pravidelné každé tři měsíce.“

Ochota k dárcovství je podporována také u žáků, kteří kvůli svému nízkému věku darovat krev ještě nemohou, vytvářejí plakáty a propagační materiály volně navazující na téma celé akce s mottem „Krev je život, život je láska“ a zdobí jimi každoročně prostory školy. Snaží se tak upoutat pozornost spolužáků a oslovit co největší počet nových dárců.

Letos se k odběru krve dostaví žáci a učitelé v únorovém termínu od 15. 2. do 19. 2. Další pak přicházejí na Transfúzní oddělení průběžně po celý zbytek školního roku. „Věřím, že se i v letošním ročníku najdou další dobrovolníci, kteří se rozhodnou věnovat k Valentýnu vlastní ‚kapku‘ krve. Za jejich přístup a odhodlání patří všem dárcům upřímné poděkování,“ uvedla ředitelka školy Jarmila Benýšková.

Tisková zpráva

Štítky Den svatého Valentýna, Nemocnice České Budějovice, České Budějovice, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden proběhne třináctý ročník akce Valentýnská kapka krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.