Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Výskyt encefalitidy by se mohl letos zvýšit

Více onemocnění encefalitidou nevylučují pro letošní rok jihočeští hygienici. Počet případů onemocnění přenášených klíštětem proti roku 2011, kdy jich bylo 170, tedy nejvíce za poslední léta, loni klesl téměř na třetinu. Ale encefalitida kulminuje v cyklech a po pěti letech může nastat nárůst.

V Jihočeském kraji pomalu začíná období, kdy nejvíce hrozí nemoci přenášené klíšťaty. Jejich vývoj nastává při teplotách nad pět stupňů Celsia. Hygienici už letos evidovali jedno onemocnění encefalitidou.

Jihočeský kraj je představuje největší ohnisko pro možnou nákazu od klíšťat. „Encefalitida je akutní neuroinfekce, způsobená virem, jehož hlavním přenašečem je klíště obecné. Od volně žijících ptáků i od pasených koz a ovcí se nákaza přenáší na člověka, který je konečným článkem infekce,“ uvedla Jitka Luňáčková z krajské českobudějovické hygienické stanice.

Onemocnění má většinou dvě fáze. V té první se projevuje chřipkovými příznaky, druhá zasahuje centrální nervové soustavu, což se může proměnit v zánět mozkových blan nebo zánět mozku. „Závažné jsou formy s postižením prodloužené míchy, kdy je člověk ohrožen na životě. U starších osob se často projevují neurologické komplikace,“ uvedla Luňáčková.

Loni hygienici v kraji evidovali 66 lidí s encefalitidou. V případě lymské boreliózy to bylo 152 případů. Luňáčková uvedla, že pokud borelióza není včas léčena antibiotiky, může přejít do druhé fáze s neurologickými komplikacemi. „I tato onemocnění mohou mít vážný průběh,“ řekla.

Podle hygieniků je nejúčinnější prevenci proti encefalitidě očkování. Především jej doporučují lidem nad 54 let. „Ve skupině 54 až 65 let je nejvyšší počet komplikací,“ uvedla Luňáčková. Další prevencí je včasné odstranění přisátých klíšťat z těla.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky encefalitida, klíště, nemoc, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výskyt encefalitidy by se mohl letos zvýšit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.