Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Rakovinou plic na Českobudějovicku onemocní ročně 60 lidí ze 100 tisíc

Rakovinou plic na Českobudějovicku onemocní ročně 60 lidí ze 100 tisíc. Za hlavní příčinu onemocnění je považováno kouření. Dvě třetiny nemocných jsou aktivní, či pravidelní pasivní kuřáci. Do pěti let od data diagnózy usmrtí rakovina plic 80 % nemocných, tématu se věnuje web 80procent.cz.

I přes pokroky v léčbě je díky pozdní diagnóze úmrtnost stále vysoká. Pro časnější odhalení onemocnění může pomoci preventivní CT screening rizikové skupiny. K léčbě diagnostikovaného onemocnění jsou kromě standardní léčby zkoumány i nové léčebné přístupy a pozitivní výsledky by mohl přinést též nově vyvíjený přípravek DCVAC, který je aktuálně testován v klinických hodnoceních u pacientů s pokročilým stádiem nemoci. Přestože Českobudějovicko patří k regionům s nejnižší úmrtností na toto onemocnění v České republice, nejvyšší daň si toto onemocnění vyžádá u 46 ze 100 tisíc obyvatel. 

Rakovina plic je nejčastější onkologickou příčinou úmrtí u mužů a podíl žen s tímto onemocněním v poslední době prudce stoupá. Na Českobudějovicku ročně onemocní 60 ze 100 tisíc obyvatel (dle www.svod.cz), 8 z 10 nemocných do 5 let od data diagnózy umírá. „Hlavní příčinou nízké úspěšnosti léčby je vlastně chování nádoru, který se v prvních stádiích téměř neprojevuje. Plíce totiž nemají senzitivní inervaci, a tak samy o sobě nebolí. Ve chvíli, kdy pacient přichází s potížemi k lékaři, jedná se již obvykle o chorobu v pokročilém stádiu s rozšířením po těle pacienta,“ popisuje zákeřný mechanismus rozvoje rakoviny plic onkolog Libor Havel. „Pouze 9 % nádorů plic je objeveno již v I. stádiu, obvykle se na ně přichází souhrou šťastných náhod,“ dodává Havel. „Rakovina plic je ale nemoc systémová, i po úspěšném chirurgickém odstranění primárního nádoru dochází často k rozšíření nemoci po těle pacienta a ke vzniku sekundárních metastáz. Snahou nás lékařů nyní je najít mechanismus, který by zabránil právě vzniku sekundárních metastáz v dalších částech těla a dalšímu rozvoji nemoci. V této záležitosti se jako pozitivní jeví selektivní cílená léčba a imunoterapie. Její výhodou může být též paměťová funkce. Imunitní systém je léčbou edukován k rozeznání nádorových markerů a ty si pak pamatuje i po ukončení léčby,“ popisuje Havel koncept současné protinádorové léčby a imunoterapie.

I v České republice velmi intenzivně probíhá výzkum a vývoj léků na léčbu rakoviny plic. A to nejen u velkých nadnárodních farmaceutických firem. Jedním z přípravků, do kterých jsou vkládány naděje, je přípravek DCVAC, který vznikl ve vědeckém týmu Jiřiny Bartůňkové, přednostky Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Po lécích Antonína Holého je DCVAC dalším preparátem, který se z laboratorních prostor českých vědců dostal až do fáze klinického testování. To nyní probíhá na 15 českých a slovenských regionálních pracovištích. „DCVAC pro pacienty s nádorovým onemocněním plic je ve fázi I/II klinického hodnocení od prosince 2014. Ačkoli jsme se z českých výzkumných pracovišť v klinickém vývoji dostali nejdále, k případnému uvedení nového léčivého přípravku na trh může dojít až za řadu let po provedení dalších klinických hodnocení,“ popisuje dlouhou cestu od vědeckého objevu k pacientovi Tomáš Janík ze společnosti Sotio, která klinický vývoj přípravku realizuje.

Nejlepší je nekouřit, nebo přestat

I přes pokroky v léčbě rakoviny plic je stále nejúčinnější prevencí nekouřit, respektive s kouřením přestat. „Kouření je hlavní příčinou vzniku rakoviny plic a opatření související s omezením tabáku, jako prevence kouření spolu s odvykáním kouření, zůstávají nejúčinnější metodou snižování incidence rakoviny plic. U kuřáků je oproti nekuřákům nejen více než dvacetkrát vyšší pravděpodobnost, že rakovinou plic onemocní, ale také je u nich méně účinná radioterapeutická i chemoterapeutická léčba, pacienti mají sníženou imunitu, vyšší sklon ke vzniku sekundárních nádorů a přežívají významně kratší dobu,“ popisuje Dana Dvořáková z centra pro odvykání kouření Nemocnice České Budějovice. „U nás v centru odvykání kouření dokážeme odborně poradit a pomoci s odvykáním kouření, a tím i snížit míru rizika tohoto závažného somatického onemocnění. Samozřejmě snižujeme i riziko jiných onemocnění plic, jakými jsou chronická obstrukční nemoc plic či astma,“ říká Dana Dvořáková. Na rakovinu plic na Českobudějovicku umírá 46 ze 100 tisíc obyvatel, na vysokou úmrtnost i příznaky nemoci upozorňuje kampaň 80procent.cz.

Foto pixabay.com

Štítky karcinom plic, nemoc, léčba, okres České Budějovice, Česko, Antonín Holý, Tomáš Janík, Jiřina Bartůňková, Nemocnice České Budějovice, Sotio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovinou plic na Českobudějovicku onemocní ročně 60 lidí ze 100 tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.