Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Českobudějovičtí ortopedi operovali jako první v Evropě se špičkovou kamerou

Českobudějovičtí ortopedi vyzkoušeli k endoskopickým operacím jako vůbec první lékaři v Evropě kameru se zdrojem světla a monitorem v dosud nevyráběném vysokém rozlišení. Artroskopický přístroj, který je na trhu pouze několik měsíců, využili minulý týden k operacím 22 pacientů. Vyzkoušeli na něm všechny výkony, které rutinně provádí a navíc i některé méně frekventované.

„Jednalo se nejen o artroskopie kolenního kloubu s ošetřením menisků, ale zejména o rekonstrukce zkřížených vazů, reinzerci svalových úponů v ramenních kloubech a také jsme ošetřili jednu pacientku s bolestivým přeskakováním kyčle a provedli jsme jí artroskopické ošetření kyčelního kloubu,“ uvedl Pavel Sadovský z Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Ortopedické oddělení českobudějovické nemocnice mělo přístroj značky Olympus v hodnotě 2,8 milionu korun zapůjčeno jako první pracoviště v Evropě na několik dní. „Jedná se o vysoce kvalitní artroskopický přístroj - kameru se zdrojem světla a monitorem v dosud nevyráběném vysokém rozlišení. To umožňuje nezvykle kvalitní pohled do nitra kloubních dutiny. Vysoké rozlišení umožňuje pozorovat i jemnou kapilární síť ve stěně kloubní a nejjemnější detaily,“ uvedl místopředseda představenstva a ředitel Úseků chirurgických a ostatních zdravotnických oborů Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák. „V současné době se jedná o špičkový produkt na poli artroskopických kamerových a monitorových systémů. Chirurgický endoskopický systém VISERA 4K UHD nabízí chirurgům čtyřikrát větší rozlišení a poskytuje tak velmi ostrý obraz. Lékaři díky němu mohou pracovat precizněji a bezpečněji. Přístroj s takto vysokým rozlišením máme dosud pouze na chirurgii. Jelikož naši lékaři byli zařízením nadšeni, zvažujeme, že je v budoucnu koupíme,“ doplnil Jaroslav Novák.

Tisková zpráva | Foto olympus-europa.com

Štítky Evropa, videokamera, Nemocnice České Budějovice, kloub, Jaroslav Novák, Olympus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovičtí ortopedi operovali jako první v Evropě se špičkovou kamerou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.