Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nová budova Psychiatrického oddělení Nemocnice Tábor bude vycházet ze současných trendů

V České republice už třetím rokem probíhá proces reformy psychiatrické péče. Na jeho počátku byl záměr zvýšit kvalitu života duševně nemocných a přenést služby a péči ze zastaralých a podfinancovaných psychiatrických léčeben blíže k pacientům a jejich rodinám (deinstitucionalizace psychiatrické péče). Nemocnice Tábor se k tomuto záměru hlásí a chce být jeho důležitým představitelem v jižních Čechách.

Procesem reformy psychiatrické péče v České republice se na centrální úrovni zabývá Evropská unie a ministerstvo zdravotnictví spolu s Psychiatrickou společností České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a na regionální úrovni pracovní skupina složená z úředníků krajského úřadu a odborníků – zástupců jednotlivých poskytovatelů péče. V tomto prostředí vznikla tolik potřebná Koncepce psychiatrie v jižních Čechách. Táborská nemocnice a její Psychiatrické oddělení jsou nedílnou součástí tohoto procesu. V koncepci se počítá s dalším rozvojem oboru psychiatrie v Táboře a to s sebou nese i potřebu nových prostor. Počítá se s výstavbou  zcela nového objektu psychiatrie v areálu Nemocnice Tábor. Psychiatrické oddělení vzniklo v Táboře právě před 25 roky a nová budova bude další důležitou etapou ve vývoji.     

„V současné době máme na Psychiatrickém oddělení třiadvacet lůžek a poskytujeme i rozsáhlé ambulantní služby. Nemáme bohužel dostatečné prostory pro terapii, nemáme ani uzavřené oddělení, nedostačují prostory ambulance dětské psychiatrie nebo ambulance pro závislé. Budoucnost by měla pacientům přiblížit péči do jejich regionu, ve kterém jsou zvyklí a mají nějaké zázemí. V nové budově Psychiatrického oddělení Nemocnice Tábor by mělo být čtyřicet lůžek, z toho pětadvacet v otevřeném režimu a zbytek v uzavřeném. Posílí se i činnost odborných ambulancí a vznikne denní stacionář,“ říká ředitel Nemocnice Tábor Ivo Houška.

Proces reformy psychiatrické péče v České republice je složitý, pomalý a došlo i k posunutí termínu výzvy k předkládání  projektů – z května se posune na září tohoto roku. „Není to jednoduchou záležitostí. Je potřeba se dostat do jiného vnímání a chápání. Dalším aspektem je i personální obsazení budoucího oddělení,“ upozorňuje Houška.

Táborská nemocnice má pro novou budovu psychiatrie připravený plán až do fáze prováděcího projektu včetně stavebního povolení. „Chceme postavit moderní futuristickou budovu, která bude zároveň vzhledná a k pacientům vlídná. Vše závisí na tom, jak se shodneme s ministerstvem, pojišťovnami a krajem na podmínkách pro psychiatrickou péči,“ zmiňuje ředitel a předseda představenstva.

Střídmý odhad hovoří o jaru příštího roku, na což by navázal výběr stavební firmy. Výstavba budovy by měla trvat až patnáct měsíců, a tak by se nové Psychiatrické oddělení Nemocnice Tábor mohlo v areálu objevit na konci roku 2018. Náklady včetně vybavení a DPH by měly dosáhnout sta milionů korun. Velká část peněz na jejich pokrytí by mohla jít z Integrovaných regionálních operačních programů, zbytek by poté financovala sama nemocnice nebo Jihočeský kraj jako zřizovatel.

Ředitel Ivo Houška je na projekt právem pyšný a moc by si přál, kdyby se za pár let podařilo u vstupu do pavilonu slavnostně přestřihávat pásku. „Byl by to obrovský rozdíl oproti současným podmínkám ve kterých poskytujeme psychiatrickou péči. Architekt, který nám pomáhal se studií a projektem, projektoval oceňovaný psychiatrický pavilon Fakultní nemocnice Hradec Králové. A než se k tomu dostal, studoval dobrých jedenáct let psychiatrické budovy po celé Evropě. To je z našeho projektu rozhodně vidět,“ dodává spokojeně Ivo Houška.

Autoři

Štítky Nemocnice Tábor, Česko, pacient, reforma, Jihočeský kraj, projekt, Evropská unie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budova Psychiatrického oddělení Nemocnice Tábor bude vycházet ze současných trendů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.